Hrvatski radio

Radio Osijek

Sabo u sukobu interesa molio da to tako i ostane

23.01.2014.

15:18

Autor: Radio Osijek/Hina

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa donijelo je odluku o kazni od pet tisuća kuna vukovarskom gradonačelniku Željku Sabi zbog istodobnog članstva u Nadzornom odboru trgovačkog društva Borovo d.d. te članstva u upravi trgovačkog društva VEKI-VA d.o.o.

Sabo je Povjerenstvu prijavljen u travnju prošle godine. U anonimnoj prijavi se upozoravalo kako je jedini osnivač i vlasnik tvrtke Veki Va te član Nadzornog odbora Borova, kao i da je njegova tvrtka stupala u poslovne odnose s Borovom. Sabo je na sjednici drhtavim glasom zamolio članove povjerenstva da mu dopuste ostanak u Nadzornom odboru (NO) Borova dok se ne postigne predstečajna nagodba. Sabo je također zamolio povjerenstvo da 5000 kuna kazne uplati u Fond za stipendije Grada Vukovara, jer kroz taj Fond već dvije godine za šest vukovarskih studenata uplaćuje po 2000 kuna. te da njegovu novčanu kaznu uplate u Fond za stipendije Grada Vukovara.

Povjerenstvo je kaznilo Sabu jer je prekršio Zakon o sprječavanju sukoba interesa istovremenim obavljanjem dužnosti vukovarskog gradonačelnika, saborskog zastupnika i člana NO Borova, kao i članstvom u upravi trgovačkog društva Veki Va.
U emotivnom obraćanju povjerenstvu Sabo je rekao da je tvrtka Veki Va osnovana samo da bi kao prognanik iz Vukovara, sudionik Domovinskog rata i zatočenik srpskih logora lakše prelazio granicu između Hrvatske i Austrije. "Ponekad sam u Austriji radio na crno, za što sam se ispričao svim austrijskim veleposlanicima, jer sam bio prisiljen da djeci zaradim bar za tenisice", kazao je Sabo. Austrijanci ga tada nisu puštali preko granice jer su sumnjali da radi na crno pa je tvrtku osnovao kako bi lakše prelazio granicu. Naglasio je da tvrtka Veki Va nikada nije poslovala s Borovom i da je bila potpuno neaktivna.
Govoreći o članstvu u NO Borova rekao je kako je to bila Vladina odluka, a za njega moralna obaveza. "Moram odraditi posao predstečajne nagodbe i molim Vas da ostanem član NO Borova dok se taj posao ne završi, jer su u pitanju radnici", rekao je Sabo članovima Povjerenstva.
Oni su mu pak naložili da problem članstva u NO Borovo razriješi u roku 90 dana

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.