Hrvatski radio

Radio Osijek

Saborski odbor o zagađenom zraku Brođana

20.11.2014.

17:34

Autor: Radio Osijek

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Predstavnici ekoloških udruga iz Slavonskoga Broda upozorili su danas na tematskoj sjednici saborskog Odbora za zaštitu okoliša da je najveći problem Brođana "zagađivač u nesređenoj državi, a posljedice u drugoj". Pozvali su da se s Bosnom i Hercegovinom što prije potpiše međudržavni sporazum o zaštiti okoliša. Iz ministarstva očekuju da će se u iduća dva tjedna sastati s predstavnicima bosansko-hercegovačke strane.

Ne može vječno potrajati stanje u kojem je zagađivač u jednoj, nesređenoj državi, a posljedice u drugoj, rekao je ekološki aktivist Ante Nikolaš. Upozorio je da se 40-ak kilometara od Slavonskog Broda u susjednoj BiH grade dvije velike termoelektrane na ugljen "što je katastrofa na našim granicama". Nikolaš je zatražio da se o tome čim prije dobiju potpune informacije.
Ekološki aktivisti zahtijevaju uspostavu katastra zagađivača kako bi se točno znalo tko zagađuje zrak u Slavonskom Brodu, odnosno je li to samo Rafinerija nafte Brod ili i drugi zagađivači. Zamjenik brodskog gradonačelnika Hrvoje Andrić kaže da je kvaliteta zraka u gradu sve gora. Pozdravlja edukaciju građana, no upozorava da će Brođani na godinu, ne rješi li se problem s izvorom onečišćenja, biti predobro educirani, a zrak sve gori. Ekološki aktivist Petar Tot Đerđ tvrdi da Rafinerija u Bosanskom Brodu svaki dan povećava kapacitete i koristi naftu s visokim udjelom sumpora. Aktiviste najviše brine "zid nesuradnje", jer su se više puta sastajali s predstavnicima Rafinerije, no svaki put su "ostala zatvorena vrata", kaže Tot Đerđ.
Svoje viđenje, odnosno podatke o kvaliteti zraka na području Slavonskog Broda i povezanim problemima, dali su predstavnici desetak institucija, među njima i resornog Ministarstva zaštite okoliša. Uzroci onečišćenja su višestruki, navela je predstavnica Ministarstva Marija Šćulac Domac, no prije svih to je prekograničeno onečišćenje, dakle Rafinerija nafte Brod, ali i lokalni izvori iz industrijskih postrojenja, prometa, odlagališta otpada i terminala. Ministarstvo je više puta pokušavalo dobiti informacije o statusu modernizacije Rafinerije, no do sada nije dobilo nikakvu konkretnu, službenu informaciju, rekla je Šćulac Domac. U Ministarstvu očekuju da će se u iduća dva tjedna u Zagrebu sastati s predstavnicima bosanskohercegovačke strane.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.