Hrvatski radio

Radio Osijek

17:10 / 30.09.2014.

Autor: Radio Osijek/HINA

Sajam poslova u Vukovaru

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Na Sajmu poslova koji je otvoren danas u vukovarskom dvorcu Eltzu sudjeluje 60-ak izlagača, uglavnom obrazovnih ustanova i državnih institucija te agencija lokalne samouprave i uprave, a predstavnika tzv. realnog sektora tek je nekolicina.

 

Sajam je obišao i ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić, koji je izrazio zadovoljstvo što se zahvaljujući sezonskim poslovima i dalje smanjuje broj nezaposlenih osoba, no dodao je kako je u Hrvatskoj i dalje velika nezaposlenost koja će se morati rješavati postupno, godinama. "Jedan od problema koji i ovaj sajam poslova pokazuje je problem tzv. strukturne nezaposlenosti, što znači da smo dugi niz godina, posebice u strukovnim zanimanjima, obrazovali ljude za zavod za zapošljavanje", rekao je Mrsić upozorivši kako je potrebno obrazovni sustav prilagoditi potrebama tržišta rada.

Po njegovim riječima, cjeloživotno učenje također je nešto što se mora jače prezentirati. Problem je i što svoje upisne planove u školama ne radimo prema potrebama tržišta rada, nego prema tome koliko imamo nastavnika i učionica kako bismo zaposlili sve ljude u sustavu obrazovanja, istaknuo je, dodajući kako ima i drugih načina na koji bi se mogao zaposliti višak zaposlenih ako smanjimo upisne kvote. "To je nešto na čemu sada radimo zajedno s Ministarstvom obrazovanja i hrvatskim kvalifikacijskim okvirom i sasvim je sigurno da ćemo iduće godine, posebice u strukovnom obrazovanju, imati određene iskorake", rekao je ministar Mrsić.
S tim u vezi, najavio je i razgovore sa županijama kao osnivačima srednjih škola, ocjenjujući kako očekuje vrlo mukotrpan i spor proces.a pitanje novinara kako komentira činjenicu da je na vukovarskom Sajmu poslova najmanje poslodavaca iz tzv. realnog sektora, Mrsić je odgovorio kako to zorno pokazuje sliku Slavonije u kojoj država još najviše zapošljava. Na nekim drugim sajmovima u drugim dijelovma Hrvatske obično je odnos sudionika iz tzv. realnog sektora i državnih institucija 50 prema 50 posto, naveo je. Nazočne su pozdravili i vukovarski gradonačelnik Ivan Penava, županijski pročelnik za gospodarstvo Zdenko Podolar, ravnateljica Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ) Ankica Paun-Jarallah te voditeljica vukovarske ispostave HZZ-a Jasna Kolar. Po riječima Ankice Paun-Jarallah, u Hrvatskoj je nezaposleno oko 280.000 osoba te je još vidljiv trend pada nezaposlenosti na mjesečnoj razini. Dodala je da trendovi u sezonskom zapošljavanju imaju mnogo bolje rezultate nego prošle godine. Ravnateljica HZZ-a također je ocijenila da se nezaposlenost može rješavati samo gospodarskim rastom.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.