Hrvatski radio

Radio Osijek

Sava se smiruje

08.08.2014.

14:22

Autor: Krunoslav Inhof

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Rast Save je usporio, privremeni zaštitni objekti u Rajevu Selu i Račinovcima se dodatno pojačavaju, a iz Hrvatskih voda poručuju kako ne očekuju nove probleme.

Razina Save kod Županje danas raste 3 centimetra na sat, što je daleko manje od jučer zabilježenih 13 centimetara, a opadaju i vodostaji savskih pritoka Bosne i Vrbasa. Zbog vodostaja od 784 centimetra (izmjereno u 14 sati), kod Županje su na snazi pripremne mjere obrane od poplave koje se za to područje koje se proglašavaju na vodostaju od 600 centimetara, a redovne kada Sava dosegne 880 centimetara. Zamjenik generalnog direktora Hrvatskih voda Zijah Mahmudspahić potvrdio je kako se čini sve da bi se to područje zaštitilo i ne očekuju probleme.

Na dijelu gdje je 17. svibnja Sava probila nasip, od tada su na snazi redovne mjere obrane od poplave. Izgrađeni privremeni zaštitni objekti u Rajevu Selu i Račinovcima se dodatno pojačavaju kako bi zaštititi zaobalje od aktualnih voda, no stanovnici, prije dva i pol mjeseca poplavljenog područja, nisu optimistični. Iz Stožera zaštite i spašavanja Vukovarsko - srijemske također u današnjem priopćenju donose kako se ne očekuje vodostaj koji bi ugrozio područje Županije, ponajviše što su vremenske prilike u sljedećim danima povoljne za Hrvatsku i BIH, te su vodostaji rijeka koje utječu na rast rijeke Save u stagnaciji ili padu.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.