Hrvatski radio

Radio Osijek

"Scenic Crystal" stigao u Osijek

02.04.2014.

08:04

Autor: Amoreta Bajto

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Mega riječni kruzer, "Scenic Crystal", prvi je ovogodišnji brod u nizu od 55 koliko će ove godine pristati u putničkom pristaništu "Galija" u Osijeku. U vlasništvu je australske kompanije, dug 135 metara, a prevozi 170 putnika, uglavnom iz frankofonskih zemalja.

Kako saznajemo od Alena Prnjata, ravnatelja Lučke uprave Osijek, nakon što je prošle godine u Osijek planirano pristajanje 19 kruzera, a zbog nepovoljnih hidroloških uvjeta pristalo njih deset, te pritom dovelo oko 1.118 putnika/turista, ni najveći optimisti nisu mogli očekivati iznimno visok rast ugovorenih dolazaka kruzera u osječko riječno pristanište tijekom ovogodišnje turističke sezone.                                             

          

Naime, za ovu sezonu ugovoreno je, uglavnom u suradnji s Prvim parobrodnim društvom iz Beograda, pristajanje prvo 47, a posljednih dana taj se broj povećao za još dodatnih osam, te se ove godine očekuje, naravno ako to hidrološki uvjeti dijelom ne onemoguće, njih čak 55 s u prosjeku 120 do 170 putnika. Oni će u Osijek stizati sve do 25. listopada, kada će u pristanište sidra baciti i posljednji najavljeni putnički brod River Duchess. "Da bi se dočekao toliko velik broj putničkih brodova i putnika, to više što će biti dana kada će u Osijek stizati i dva takva turistička plovila, Lučka uprava Osijek, zadužena za osiguravanje uvjeta za sigurno pristajanje brodova te siguran iskrcaj i ukrcaj putnika, uz već mnogo toga učinjenog prethodnih godina, poduzela je sve potrebne dodatne korake pa je već sada sve spremno za novu sezonu", kaže Prnjat. 

           

On pak ističe da su nakon završetka prošle sezone, a u pripremi ovogodišnje, izveli potrebne prilagodbe na putničkom pristaništu i nabavili opremu u svrhu stvaranja što boljih uvjeta za lakše pristajanje brodova i siguran iskrcaj i ukrcaj putnika. “U tu svrhu izradili smo pomoćnu platformu koja osigurava lakši prijelaz putnika s broda na pristanište i obrnuto, postavili bokoštitnike koji ublažavaju udar brodova u plutajući objekt Galija pri pristajanju, postavili novi protuklizni tepih na pristupne mostove radi sigurnosti putnika te rukohvat radi lakšeg izlaska na obalu, i naravno za to angažirali značajna financijska sredstava”, kaže Prnjat. Alen Prnjat ističe da su europski brodari i operatori kružnih putovanja iz cijelog svijeta Osijek prepoznali kao iznimno zanimljiv turistički grad-destinaciju za pristajanje dunavskih kruzera, čiji se broj iz godine u godinu povećava, a taj oblik turizma postaje sve zanimljiviji europskim turistima. Uz to, oni pritom Osijek drže i jednim od najljepših pristaništa na dunavskoj ruti turističkih kružnih putovanja od Beča do Crnog mora. Budući da je osječko riječno pristanište u samom središtu grada, a grad obiluje brojnim kulturno-povijesnim znamenitostima te pritom turisti imaju i iznimno srdačan prijam, Osijek turistički stavljaju u rang glavnih gradova podunavskih zemalja, poput Beča, Bratislave, Budimpešte, Beograda i Bukurešta, kaže Prnjat. Uz to, dodaje da ankete provedene među turistima koji na taj način posjećuju Osijek pokazuju njihovo veliko zadovoljstvo viđenim i doživljenim. To je i glavni razlog što broj pristajanja kruzera u Osijeku uvelike raste, u očekivanju da će već u 2015., odnosno 2016. godini pristati i njih stotinu.


 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.