Hrvatski radio

Radio Osijek

SDP Vukovar protiv uskraćivanja stipendija studentima

16.10.2014.

13:41

Autor: Amoreta Bajto

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Namjera u Vukovaru vladajućih HDZ-a i HSP dr. Ante Starčevića da ubuduće pravo na stipendije imaju samo vukovarski studenti koji se školuju na području Republike Hrvatske, neprihvatljiva je za SDP jer se time ograničava mobilnost studenata i negativno utječe na kvalitetu njihovog obrazovanja, istkanuto je na današnjoj konferenciji za novinare vukovarskog SDP-a.

Obrazlažući zašto su vijećnici te stranke jučer, tijekom rasprave o studentskim stipendijama, napustili sjednicu Gradskog vijeća Vukovara , predsjednik Kluba vijećnika SDP-a u vukovarskom Vijeću Goran Bošnjak kazao je kako je očito da gradskim vlastima nedostaje novca i da je to pravi razlog zašto se stipendije uskraćuju studentima koji studiraju izvan Hrvatske. Vukovarskih studenata ima i u Orašju i Mostaru, a ne samo u Novom Sadu i Beogradu, kako se često zna isticati. I svima njima sada bi se uskratilo pravo na stipendije, rekao je Bošnjak dodajući kako je Grad prošle godine stipendirao oko 450 studenata te su svi studenti, dok je gradonačelnik bio Željko Sabo, imali pravo na stipendije. Po riječima SDP-ove vijećnice Biljane Gaća, ne treba zaboraviti niti činjenicu da se premjerice zagrebačko sveučilište, koje je najbolje u Hrvatskoj, ne nalazi niti među 500 najboljih sveučilišta u svijetu te se oduzimanjem prava na stipendije onima koji studiraju izvan Hrvatske, sprječava studente da stječu znanje na prestižnijim sveučilištima. Po podacima kojima raspolažu u vukovarskom SDP-u, na inozemsnim sveučilištima i učilištima školuje se sedamdesetak vukovarskih studenata.
Vijećnici vukovarskog SDP-a, SDSS-a i SNS napustili su jučer sjednicu Gradskog vijeća pri raspravi o stipendijama ne slažući se s namjerom vladajućih da ubuduće pravo na stipendije imaju samo studenti koji se školuju na domaćim sveučilištima i učilištima, da sitpendiju ne mogu dobiti studenti stariji do 26 godina i da o povratu novčanog iznosa stipendije ubuduće odlučuje gradonačelnik na temelju svoga diskrecijskog prava. Kako je nakon napuštanja gradske vijećnice vijećnika SDP-a, SDSS-a i SNS-a Vijeće ostalo bez kvoruma, sjednica Gradskog vijeća je prekinuta i bit će nastavljena sutra.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.