Hrvatski radio

Radio Osijek

Šeks: "Odugovlačenje omogućilo vrlo ružna zbivanja

10.04.2014.

19:00

Autor: Radio Osijek/Hina

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Sabor bi sutra zaključkom trebao pozvati Vladu na provjeru broja i vjerodostojnosti 630 tisuća potpisa koje je Stožer za obranu hrvatskog Vukovara predao16. prosinca - uz zahtjev da se raspiše referendum o izmjeni Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina.

Ta je tema poslijepodne uvrštena na dnevni red Sabora dogovorom klubova, kako bi taj prvi korak bio što prije obavljen, i da bi zatim i referendumsko pitanje moglo biti upućeno na ocjenu ustavnosti Ustavnom sudu. Pri tome je ponovo postavljeno pitanje - zašto se čekalo gotovo četiri mjeseca.

Vladimir Šeks (HDZ) podsjetio je da je Stožer za obranu hrvatskog Vukovara još u prosincu u Hrvatski sabor predao 650 tisuća prikupljanih potpisa. "Zašto se čekalo četiri mjeseca, za kojih su se dogodile mnoge neželjene pojave, vrlo ružna zbivanja koja su bacila ružnu sliku na Hrvatsku. Kruna te ružne slike, koja je nastala odugovlačenjem, je ono što je neki dan bilo na jednom portalu, gdje je jedan autor, a pitanje je - je li to stvarna osoba ili izmišljeno ime, pozvao na bojkot 35 građana srpske nacionalnosti iz Vukovara, koji su vlasnici trgovina i lokala", rekao je Šeks. Objavu tog popisa smatra "činom ljudskog i političkog idiota ili provokatora". "Nadamo se da će se utvrditi što je od toga istina, ali u bilo kojoj varijanti, to je pucanj, atentat na Hrvatsku, na dobre međunacionalne odnose, na visoke demokratske standarde u zaštiti ljudskih prava i nacionalnih manjina u Hrvatskoj", zaključio je HDZ-ov zastupnik. Za odugovlačenje referendumske procedure odgovornim smatra predsjednika Vlade i SDP-a Zorana Milanovića. "On je stvarao klimu sa znamenitim izjavama da dok je on predsjednik Vlade nema referenduma, dok je on predsjednik Vlade nema što Ustavni sud raspravljati o svemu tome, da se to treba 'otepsti' u Saboru, da se potpisi trebaju zanemariti, jednostavno staviti pod tepih", ustvrdio je Šeks. Smatra da je Milanović "trebao dati politički nalog" predsjedniku Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav, Peđi Grbinu, da sazove sjednicu na temu referenduma. "Umjesto toga, kolega Grbin morao je četiri mjeseca izbjegavati novinare, skrivati se, bježati i tražiti bilo kakve izgovore", kazao je Šeks, dodajući da je Grbina "kao savjesan i odgovoran član, morao slušati naputke predsjednika stranke".

Grbin mu je uzvratio kako je, sukladno dogovoru, očekivao da se u današnjoj raspravi neće "spominjati ovi ili oni predsjednici". "Mi u vladajućoj koaliciji preuzeli smo odgovornost i jedina naša krivnja bila je što smo provodili Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina i pristupni ugovor, odnosno europsku pravu stečevinu. Za to smo, priznajem, krivi i odgovornost oporbe bila je ukazati gdje smo u krivu, a ne u nedjelju potpisivati jedno, a u ponedjeljak govoriti drugo", poručio je Grbin.
Na prozivke na račun premijera Milanovića osvrnuo se i SDSS-ov Milorad Pupovac. "Više je bilo šefova koji su podržavali 'stožersku atmosferu' u Hrvatskoj pod firmom demokracije, i šefova na Prisavlju i šefova na Markovom trgu i sentimentalnih šefova prema demokratskim slobodama izražavanja na drugim brdima. Moguće je da naš premijer nije uvijek najbolje izvodio ono što je smatrao opravdanom politikom, ali je li on baš bio jedini koji je kreirao atmosferu u zemlji, je li on baš bio jedini koji je posezao za nasiljem u ovoj zemlji i koji je izvikivao anticivilizacijske, antićirilične i antisrpske poruke", upitao je Pupovac. Ustvrdio je da su se takve poruke "čule s najviših mjesta, s oltara jedne crkve", dodavši da je ćirilica "zadnja stvar kojom bi se trebali baviti u zemlji koja je svakim danom sve gladnija".

Zastupnik bošnjačke manjine Nedžad Hodžić pripadnicima Stožera za obranu hrvatskog Vukovara zamjera što nose crne majice. "Ova zemlja ima svoju zastavu s bojama na toj zastavi. Moje pitanje je bilo - zašto ste vi gospodo iz Stožera za obranu hrvatskog Vukovara u crnim majicama. Na to nije bilo odgovora", rekao je Hodžić.
Josip Salapić (HDSSB) podsjetio je da je od rujna u saborskoj proceduri prijedlog zaključaka 52 oporbena zastupnika koji su tražili raspravu o stanju u Vukovaru. "Da smo na vrijeme otvorili ovu temu, ne bi bilo potrebe za prikupljanje potpisa i političko natezanje svih ovih mjeseci oko jednog jednostavnog pitanja", ocijenio je Salapić.

Policija izvijestila DORH o javnom pozivu na bojkot

Vukovarska je policija uočila poziv objavljen prošlih dana na jednoj facebook stranici u kojem se Vukovarce poziva na bojkot srpskih prodavaonica dok se iz Vukovara ne makne ćirilica i o tome je izvijestila Županijsko državno odvjetništvo (ŽDO) u Vukovaru. "Primijetili smo tu stranicu, a o sadržaju koji je na njoj objavljen obavijest smo dobili i od građana", izjavio je glasnogovornik vukovarsko-srijemskog PU-a Domagoj Džigumović. Naglasio je da je policija dužna obavijestiti Državno odvjetništvo o svim djelima koja u sebi sadržavaju elemente kaznenog ili prekršajnog djela te da nije u mogućnosti potvrditi je li navedena stranica na Facebooku i dalje aktivna ili je ugašena, kako je sinoć izvijestio Stožer za obranu hrvatskog Vukovara. Iz ŽDO-a Hina doznaje da prijavu iz policije za sada nisu zaprimili te će, kada je zaprime, poduzeti potrebne korake.
Poziv policiji da uđe u trag vlasniku facebook profila sinoć je uputio i Stožer za obranu hrvatskog Vukovara. Iz Stožera su priopćili da je profil na kojem se poziv nalazio u međuvremenu ugašen, ali svaki iole informatički obrazovan zna da Fecebook bilježi i zatvorene račune te da se onome tko je profil otvorio i administrirao lako može ući u trag.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.