Hrvatski radio

Radio Osijek

Seksualno zlostavljanje u osječkom zatvoru

28.03.2014.

16:16

Autor: Davor Lončarić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Protiv petorice zatvorenika podignuta kaznena prijava zbog seksualnog zlostavljanja jednog zatvorenika iz njihove ćelije. Slučaj je zatvorska uprava otkrila unatoč šutnji žrtve.

Mladić je bio seksualno zlostavljan u više navrata između 17. studenoga i 9. prosinca 2013. godine u zatvorskoj prostoriji koju je dijelio s još petoricom zatvorenika. 10. prosinca 2013. godine uprava osječkoga zatvora prijavila je slučaj policiji koja je pokrenula istragu. Nakon što je istraga dovršena Županijsko državno odvjetništvo u Osijeku podignulo je kaznenu prijavu protiv petorice zatvorenika i to 25. ožujka ove godine. Tri osumnjičenika vraćena su u istražni zatvor u Osijeku, a imaju 21, 22 i 39 godina. Prema riječima Franje Lulića, upravitelja osječkoga zatvora, riječ je o kriminalcima koji su osuđivani za različita kaznena djela, pa i ona koji imaju obilježja fizičkog ili seksualnog zlostavljanja. Lulić je pojasnio kako je teško spriječiti zlostavljanja u ustanovama poput zatvora, ali je ovaj slučaj primjer kako i zatvorenici moraju imati povjerenja u sustav i prijaviti svaki slučaj koji mora biti sankcioniran. Rekao je kako se slična situacija u osječkom zatvoru nije događala dugi niz godina.

Žrtva u početku nije htjela priznati da je seksualno zlostavljana, no ljudi iz zatvorske uprave odlučili su intervenirati bez obzira na to, na temelju "govorkanja" po hodnicima o nemilom događaju. Odmah su razdvojili žrtvu i zaštitili ga od počinitelja i tada je pokrenuta policijska istraga. 

Upravitelj osječkog zatvora izjavio je za Radio Osijek kako se u tom zatvoru trenutačno nalazi 207 zatvorenika, najviše je onih "na čuvanju", odnosno zatvorenika koji čekaju završetak policijske ili sudske istrage, a morali su iz nekog razloga biti lišeni slobode. Takvi su zatvorenici odvojeni od onih koji izdržavaju zatvorske kazne na temelju pravomoćnih sudskih presuda, pojasnio je Lulić.

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.