Hrvatski radio

Radio Osijek

Šezdeset priča za 60. godina EFOS-a

03.12.2021.

19:14

Autor: Željko Kovačević

Prof.dr.sc. Jasna Horvat (foto Ž. Kovačević)

Prof.dr.sc. Jasna Horvat (foto Ž. Kovačević)

Foto: - / -

"Ave, OsEconomia!", naziv je spomenice koju je u povodu 60. godišnjice Ekonomskog fakulteta u Osijeku pripremila prof.dr.sc. Jasna Horvat. Šezdeset godina je prikazano kroz 60 minuta, a u prolaznosti vremena svoj su pečat ostavili oni koji su bili ili jesu dio fakulteta.

Profesor doktor Boris Crnković, dekan Ekonomskog fakulteta u Osijeku nije puno dvojio kada je birao osobu koja bi trebala napisati najljepšu posvetu fakultetu.

"Mi imamo osobu s mnoštvom talenata, no to je prije svega osoba koji ovaj fakultet nosi u srcu i koja se potrudila sve to pretočiti u ovako jedu lijepu monografiju", rekao je dekan Crnković

"Najteže je kada ti netko ukaže povjerenje, no nadam se da sam to s ovom knjigom opravdala. U knjizi otkucava vrijeme kroz 60 minuta (u 60 poglavlja). To je vrijeme iza nas, no pokušavamo zapamtiti sve vrijedno u protoku vremena. Nadam se da će knjiga biti vrijedna i generacijama koje dolaze.", rekla je profesorica doktorica Jasna Horvat, autorica knjige.

Posebno je nadahnuto o knjizi govorila prorektorica, profesorica doktorica Loretana Farkaš, redovita profesorica s Odsjeka za hrvatski jezik i književnost osječkog Filozofskog fakulteta.

"Ova spomenica je zaista nešto izvanserijsko u odnosu na ono što se do sada pojavljivalo u nekim oblicima publikacija i monografija, a koje opisuju povijesti visokoškolskih ustanova. Po prvi puta imamo zanimljivu priču, spomenicu, koja je koncipirana tako da ju obilježava prolaznost u vremenu, u kojemu je vrijeme relativno, a važni su ljudi. Oni koji su od samih početaka fakulteta, koji su tu danas, ali i s naznakom na ljude na kojima će fakultet i u budućnosti počivati. Izuzetno zanimljivo djelo koje je po svom obliku dokumentarističko, ali s istaknutim književnim izričajem„, rekla je profesorica Farkaš.

O knjizi je govorila i prodekanica Ekonomskog fakulteta u Osijeku profesorica doktorica Sunčica Oberman Peterka, a događaj je moderirala izvanredna pofesorica doktorica Josipa Mijoč.

Knjigu možete prelistati putem poveznice

https://online.fliphtml5.com/fdvba/ykta/#p=1

Galerija
foto Ž. Kovačević, Foto: -/-
Prof. dr.sc. Loretana Farkaš (foto Ž. Kovačević), Foto: -/-foto Ž. Kovačević, Foto: -/-foto Ž. Kovačević, Foto: -/-foto Ž. Kovačević, Foto: -/-foto Ž. Kovačević, Foto: -/-

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.