Hrvatski radio

Radio Osijek

Sindikati: Spasite OLT od stečaja

16.05.2014.

13:59

Autor: Krunoslav Inhof

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Sindikati su pozvali nadležna državna tijela da povuku prijedlog o otvaranju stečaja i vrate se pregovorima za predstečajnu nagodbu kako bi spasili tvrtku i 81 zaposlenog radnika.

Nakon neuspjele predstečajne nagodbe i opasnosti od pokretanja stečajnoga postupka, osječkoj tvrtki OLT prijeti likvidacija i gubitak radnih mjesta za 81 radnika, stoga su danas u Osijeku članovi Sindikata metalaca Hrvatske i Saveza samostalnih sindikata Hrvatske pozvali nadležna državna tijela da povuku prijedlog o otvaranju stečaja i vrate se pregovorima za predstečajnu nagodbu.

Posljednja šansa za spas osječke ljevaonice i tvornice strojeva OLT bit će razgovor u Ministarstvu rada na koji predstavnici tvrtke i Sindikata odlaze u Zagreb u ponedjeljak, a budući da su radnici OLT-a najmanje krivi za nastalo stanje, sindikalni povjerenik tvrtke Damir Cicvarić pozvao je nadležna državna tijela da povuku prijedlog o otvaranju stečaja vrate se pregovorima za predstečajnu nagodbu i time spašavanju radnih mjesta u toj tvrtki. U svom govoru je kazao kako se gašenjem OLT-a ne bi ugasilo samo 81 radno mjesto, već i cijela industrijska grana proizvodnje poljoprivrednih strojeva, koji očito Hrvatskoj ne trebaju. Osim toga ugasio bi se i brend s tradicijom dugom 102 godine, a koji je preživio dva svjetska rata i Domovinski rat.

Teritorijalni povjerenik SSSH Frano Kopić ustvrdio je kako će za spašavanje tvrtke poduzeti sve „zakonite i nezakonite oblike borbe jer se čini kako se u ovoj državi više priznaje ono što je nezakonito“. Sličnoga je razmišljanja i predsjednik Sindikata metalaca Hrvatske Vedran Dragičević koji smatra kako nije slučajno da je prijedlog za otvaranje stečaja upućen u trenutku kada je OLT bio pred zaključenjem višemilijunskog dvogodišnjeg ugovora s partnerima iz Nigerije, koji bi mu osigurao budućnost. Njime bi se, ne samo zadržao 81 radnik ove tvrtke, već bi postojala mogućnost otvaranja 70-ak novih radnih mjesta. Kopić je na to dodao i kako čudna okolnost da je nalog za stečaj uputila FINA, iako je ranije bio dogovoren nastavak pregovora o predstečajnoj nagodbi s Ministarstvom financija. Podsjetimo kako je OLT-u Ministarstvo financija odbilo početkom tjedna predstečajnu nagodbu, tako da se nakon isteka zakonskog roka, od utorka pokreće stečaj. Prema predstečajnoj nagodbi nastojao reprogramirati ukupan dug od oko 31,7 milijuna kuna, od kojih oko 29 milijuna kuna prema Ministarstvu financija, no na  ročištu u Regionalnom uredu Fine u Zagrebu, nije dobila "zeleno svjetlo" vjerovnika, pa tako nije prihvaćen ni predloženi izmijenjeni plan tvrtkina financijskog i operativnog restrukturiranja.

Kako su istaknuli predstavnici sindikata, o razgovorima u Ministarstvu rada u Zagrebu u ponedjeljak, ovisit će i ugovaranje višemilijunskoga posla s Nigerijom, kojim bi OLT osigurao posao za sljedeće dvije godine. Njime bi se, ne samo zadržao 81 radnik ove tvrtke, već bi postojala mogućnost otvaranja novih radnih mjesta.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.