Hrvatski radio

Radio Osijek

Sindikati u Đuri upravi ne vjeruju

13.05.2014.

19:23

Autor: Radio Osijek

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Nakon što je Sindikat metalaca Hrvatske- Industrijskih sindikata iznio svoje stajalište o aktualnoj upravi Holdinga Đuro Đaković i zabrinutost za sudbinu radnika, danas je uslijedila reakcija ministra gospodarstva Ivana Vrdoljaka – sindikalne je povjerenike pozvao na hitan sastanak, potvrdio je na današnjoj konferenciji za novinare u Slavonskom Brodu Antun Štivić, potpredsjednik SMH-IS.

"Nemamo više povjerenja u upravu, Đuro Đaković postaje ranjiv i poprima oblik gubitaša. Ništa se nije dogodilo od najavljenih velikih poslova, to je i temeljni razlog za nezadovoljstvo. Za to je najodgovornija uprava, ali i vlada", istaknuo je danas Štivić podsjećajući da je Đuro Đaković vrijedan hrvatski metalski brand s kojim se, kako je rekao, ne može igrati. Sindikati uspoređuju Inu i Đuru Đaković ističući da se vrijednost ĐĐ smanjuje, ali da u slavonskobrodskoj metalskoj tvrtki država ima većinu u upravi i mogućnost za djelovanje. "Đuro Đaković je najveća tvrtka u Slavoniji i on je bitan za regiju kao Ina za Hrvatsku", kaže Štivić.

"Zbog neizvjesnosti među radnicima vlada strah za egzistenciju njihovih obitelji. Sve dodatno pojačavaju priče o reorganizaciji, o spajanju... Unatoč svemu radnici daju maksimum da ostvare rezultate", kaže Darko Maras, regionalni povjerenik Nezavisnog hrvatskog sindikata. Maras kaže kako su sindikati i radnici svjesni da nema posla u Hrvatskoj, ali da uprava nije našla ni nova tržišta.
Od današnjeg sastanka s ministrom sindikati ne očekuju previše. "Dosadašnji rezultati razgovora s ministrom ne daju nam prava da nešto očekujemo. Možda ministar ipak ima nekog asa u rukavu", kaže Željko Gavran, zamjenik regionalnog povjerenika SMH-IS.
Sindikalni čelnici priznaju da u Đuri Đakoviću trenutno još nisu narušena prava iz kolektivnog ugovora, ali kažu kasno bi bilo čekati da se to dogodi. Ako se nastavi nepovoljan trend gubitaka i nedostatka posla sindikalci najavljuju i moguće prosvjede.

Predsjednik Uprave Đuro Đaković Holdinga Vladimir Kovačević reagirao je danas na prozivke Sindikata metalaca Hrvatske poručivši kako nema razloga za prijetnje sindikalnim akcijama, budući da se plaće isplaćuju na vrijeme. Iako već duže vrijeme u vagonskom i vojnom programu imaju bitno smanjene narudžbe, ni jedan radnik nije otpušten i ni jednog trenutka nisu dovedena u pitanje prava iz kolektivnog ugovora, naglašava Kovačević u priopćenju kojim odgovara na jučerašnju konferenciju za novinare dopredsjednika Sindikata metalaca Hrvatske Antuna Štivića. Kovačević navodi je Uprava osigurala stabilan novčani tijek, tako da su isplate plaća osigurane. U drugim dijelovima Đure Đaković Grupe - Elektromontu d.d., Proizvodnji opreme d.d. i Strojnoj obradi d.d., posla ima dovoljno, te se radi na ugovaranju poslova za sljedeću godinu. "Fokus nam je na ispunjavanju rokova prema postojećim kupcima, a u tijeku su i pripremni radovi za instaliranje nove opreme koja će u proizvodnoj funkciji biti već od jeseni", najavljuje Kovačević. Prema njegovim riječima, razlog za sindikalne prijetnje akcijama nisu radnička prava, koja nisu ugrožena, već to što je Antun Štivić u kampanji za predsjednika Sindikata metalaca Hrvatske.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.