Hrvatski radio

Radio Osijek

Sjećanje na žrtvu Sotina

14.10.2014.

04:16

Autor: Amoreta Bajto/Marija Petrinović

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Dan je sjećanja na žrtvu Sotina. Tijekom Domovinskog rata ubijena su 64 mještana Sotina. Prošle su godine na ovaj dan mještani ispratili posmrtne ostatke 13 žrtava, ekshumiranih iz dviju masovnih grobnica, a traga se za još osamnaest žrtava, nestalih u razdoblju od listopada do studenoga 1991. u Sotinu, Jakobovcu ili Vukovaru. Danas će se u spomen na stradalnike položiti vijenci i upaliti svijeće uz prigodni program i molitvu za poginule i nestale.

Tri žrtve Sotina ubijene su 20. i 21. studenoga 1991. godine na Ovčari, posmrtni ostaci su ekshumirani iz masovne grobnice na lokalitetu ”Grabovo”. Jedna od žrtava, pripadnik MUP-a RH, uhićen je u Baranji i ubijen, a tijelo mu je pronađeno u masovnoj grobnici u mjestu Ćelije. Četiri žrtve iz Sotina ekshumirane su iz masovne grobnice na Novome groblju u Vukovaru. Deset žrtava iz Sotina ekshumirano je iz nekoliko grobova na Katoličkome groblju u Sotinu. Jedna žrtva iz Sotina ubijena je kod Doma tehnike u Borovu Naselju.

 

Deset žrtava iz Sotina ekshumirano je iz masovne grobnice u Vučedolskim vinogradima blizu Sotina. Jedna žrtva ekshumirana je iz masovne grobnice u ritu kod Negoslavaca. Nakon što je bila maltretirana i silovana, ubijena je i bačena u masovnu grobnicu. Jedna žrtva ekshumirana je u Lovasu, a jedna u  Marincima. Članovi obitelji dugi niz godina tragaju za podacima o mogućim lokacijama gdje su pokopana tijela preostalih nepronađenih žrtava iz Sotina. Traga se za još osamnaest žrtava Sotina, nestalih u razdoblju od listopada  do studenoga  1991. u Sotinu, Jakobovcu ili Vukovaru. Županijsko državno odvjetništvo iz Vukovara podignulo je optužnicu protiv sedamnaest optuženika. Razdvojeni kazneni postupak proveden je protiv dvojice nazočnih optuženika. Jedan od njih umro je nakon prvostupanjske oslobađajuće presude. Drugi je pravomoćno oslobođen

U međuvremenu je protiv trojice optuženika obustavljen postupak zbog smrti. Sve osobe s optužnice podignute u Republici Hrvatskoj nalaze se u Srbiji, nedostupne su pravosuđu RH. Članovi obitelji žrtava iz Sotina podnijeli su dokaze i zatražili od Tužilaštva za ratne zločine Srbije da pokrene istragu i podigne optužnicu za zločin izvršen u Sotinu. Temeljem Sporazuma o suradnji u progonu počinitelja kaznenih djela ratnih zločina, zločina protiv čovječnosti i genocida, potpisanog između Državnog odvjetništva Republike Hrvatske i Tužilaštva za ratne zločine Republike Srbije, ustupljeni su dokazi o počinjenom zločinu Tužilaštvu Srbije. Tužilaštvo za ratne zločine provodi istragu o zločinu počinjenom u prosincu 1991. godine nad mještanima Sotina.

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.