Hrvatski radio

Radio Osijek

Sjetva pšenice je pri kraju

02.11.2021.

13:27

Autor: Mirta Milas

Foto: HRT/Mirta Milas

Foto: HRT/Mirta Milas

Foto: - / -

Ipak, zbog globalnog su se zatopljenja "pomaknuli" optimalni rokovi za sjetvu te oni nisu više samo od 10. do 25. listopada. Kako su zime sve toplije, a razdoblja niskih temperatura kraće traje pšenica će se sijati i u idućim tjednima.

Najvažnije je da usjev u razdoblje niskih zimskih temperatura uđe u najpovoljnijoj fazi. "Ta bi pšenica trebala imato 3 - 4 lista, što je otprilike početak busanja. Najoptimalnija ja to faza da bi se pšenica zakalila te kako bi dobro podnijela te niske temperature (- 14 ili - 15 stupnjeva), a istodobno kako bi krajem zime uspjela dovoljno nabusati te stvoriti dovoljan broj izboja i dovoljan broj plodnih vlati, odnosno klasova. Teško je sada optimalno definirati optimalne rokove sjetve pšenice, no rekao bih da oni još uvijek traju. Vremenske su prilike pogodovale onima koji su pšenicu već posijali, a takvih je preko 80 posto", naveo je predstojnik Odjela za strne žitarice na osječkom Poljoprivrednom institutu, prof. dr.sc. Georg Drezner.  Procjenjuje se da će i ove godine pšenica biti zasijana na oko 140 tisuća hektara, a s obzirom  na otkupne cijene koje i dalje rastu.

Dodajmo kako stručnjaci preporučuju sjetvu cerificiranog sjemena, iako su njegove cijene rasle u odnosu na prošlu godinu.   

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.