Hrvatski radio

Radio Osijek

Škole u iščekivanju testova

07.02.2022.

12:34

Autor: Radio Osijek/KI

III. Gimnazija Osijek

III. Gimnazija Osijek

Foto: foto facebook / III. Gimnazija

Epidemiološka situacija u školama Osječko-baranjske županije puno je bolja nego prije dva tjedna kada se nastava odvijala On-line, a ravnatelji tijekom ovoga tjedna očekuju prve brze antigenske testova za potrebe samotestiranja učenika.

U Osnovnoj školi Retfala samo su dva razreda u samoizolaciji i to zbog dva do tri pozitivna učenika, rekao je ravnatelj Igor Kopić: "Stanje je dosta dobro, a svi nastavnici i ostalo nenastavno osoblje su također zdravi i u pogonu. Prema nekim procjenama preko 70% djece je već preboljelo koronu, a imamo i velik broj osmaša koji su cijepljeni zbog sporta kojim se bave i natjecanja na koja odlaze. Što se tiče testova, prve očekujemo ovoga tjedna s pojašnjenjima kako će se to činiti. Mi smo za danas sazvali i vijeće roditelja kako bismo čuli i njihovo mišljenje. Do sada nismo imali nikakvih problema s roditeljima ni oko testiranja ni samoizolacija. Većinom se svi pridržavaju onoga što odredimo, pa čak i samoizolacija koje smo određivali i bez epidemiologa. Uvijek su to podržali i uvijek se to pokazalo dobro", rekao je ravnatelj OŠ Retfala Kopić.

Ravnatelj III. Gimnazije Dražen Jakopović rekao je da je 20-ak učenika u samoizolaciji što je značajno manje u odnosu na 120 prije dva tjedna: "Trenutačno je zaista dobro stanje u školi, a ono će se dolaskom testova zasigurno i popraviti. Doista je teško ovako raditi, malo idemo u školu, ma ne idemo, malo smo on-line i zaista je svima bilo poprilično mučno ovo proteklo razdoblje. Upravo zbog toga ne očekujmo otpor roditelja, više smo imali nervozu zbog toga što su mnoga djeca i po nekoliko puta bila u samoizolaciji iako nisu bila zaražena, a sada će se to promijeniti. Jesu li roditelji testirali dijete ili nisu nećemo provjeravati već ćemo to prepustiti na njihovu odgovornost. Mislim da je svima u interesu da to i učine kako bi se i sami uvjerili jesu li im djeca zdrava, kao što mjerimo temperaturu kako bismo provjerili imamo ju ili nemamo", rekao je ravnatelj III: gimnazije Jakopović.

Nakon podjele prvih milijun testova ovoga tjedna, nova 2 milijuna doći će u sljedećih dva tjedna - rekao je resorni ministar Radovan Fuchs prošloga petka videovezom ravnateljima škola. Tako bi do ponedjeljka 14. veljače sve škole imale na raspolaganju bar jedan test po učeniku za taj tjedan. Nakon toga slijedi tjedan dana praznika tijekom kojega će škole dobiti drugu isporuku testova, a koje će podijeliti učenicima kada se vrate u školske klupe.

Ravnatelji Osnovne škole Retfala i III. Gimnazije

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.