Hrvatski radio

Radio Osijek

Školski medni dan u Ernestinovu

07.12.2022.

10:36

Autor: Radio Osijek/AMŠ/AB

Medni dan Ernestinovo

Medni dan Ernestinovo

Foto: Ana Mitar Šimić / HRT

Prigodni program u povodu petog Školskog mednog dana s hrvatskih pčelinjaka osmišljen je danas i u Osnovnoj školi Ernestinovo. Organizirane su edukativne radionice i degustacije, a o medu je učila i u medu uživala i Leteća ekipa Radio Osijeka.

Na dan zaštitnika pčela i pčelara svetog Ambrozija, 7. prosinca, u osnovnim školama će se već tradicionalno, petu godinu zaredom, održati Školski medni dan s hrvatskih pčelinjaka. Svi učenici prvih razreda osnovnih škola koje su se prijavile za sudjelovanje u Programu dobit će prigodnu vrećicu u kojoj se nalaze med zapakiran u Nacionalnu staklenku za med i edukativna slikovnica o pčelarstvu „Pčelica Jelica i medo Edo“. Ovim programom želi se educirati učenike i njihove roditelje o važnosti meda kao sastavnog dijela prehrane, kao i pčelarstva za sveukupnu poljoprivrednu proizvodnju i biološku raznolikost, a ujedno se provodi i promocija meda lokalnih proizvođača proizvedenog na hrvatskim pčelinjacima. Ove godine sudjeluje 847 osnovnih škola odnosno 33 614 učenika prvih razreda, a med je isporučilo 194 pčelara odabranih od strane osnivača školskih ustanova.

Nacionalna staklenka za med je projekt Hrvatskog pčelarskog saveza koji je Ministarstvo poljoprivrede prepoznalo kao još jedan dobar alat u promociji meda lokalnih proizvođača koji će specifičnm oblikom nacionalne staklenke informirati potrošača da je riječ o medu podrijetlom iz Hrvatske. Svaka staklenka označava se znakom Med hrvatskih pčelinjaka koji sadrži jedinstveni serijski broj, putem kojeg pomoću internetske aplikacije svaki potrošač može provjeriti koji je pčelar, gdje i kada proizveo taj med.

Program Školski medni dan s hrvatskih pčelinjaka donijela je Vlada Republike Hrvatske na sjednici održanoj 21. travnja 2022. godine, a provode ga Ministarstvo poljoprivrede, Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu, Hrvatski pčelarski savez i Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju koja je provela Javni poziv za sudjelovanje u ovoj mjeri. U pet godina održavanja Školskog mednog dana s hrvatskih pčelinjaka ukupno je sudjelovalo 176 519 učenika prvih razreda osnovnih škola kojima je dodijeljen med od 969 pčelara.


Više o mednom danu u Ernestinovu poslušajte u javljanju.

Javljanje

Medni dan Ernestinovo

Medni dan Ernestinovo

Foto: Ana Mitar Šimić / Medni dan Ernestinovo

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.