Hrvatski radio

Radio Osijek

Skuplji javni prijevoz u Osijeku

29.12.2022.

21:54

Autor: HRT/Radio Osijek

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Dubravka Petric / PIXSELL

Od 1. siječnja 2023. godine poskupljuje javni prijevoz u Osijeku. Informacija je stidljivo objavljena na internetskim stranicama Gradskog prijevoza putnika, a objavljivanje novih cijena izazvalo je žestoke komentare na društvenim mrežama medija koji su tu informaciju objavili. 

U "Obavijesti korisnicima javnog prijevoza" danas je istaknuto kako je "Nadzorni odbor Gradskog prijevoza putnika d.o.o., nakon sveobuhvatne i detaljne analize, na posljednjoj sjednici usvojio određene izmjene cjenika usluga". 

Iako u zanimljivom priopćenju na GPP-ovoj web stranici ističu kako se "najznačajnija izmjena u Cjeniku usluga javnog prijevoza odnosi se na činjenicu da će od 1. siječnja 2023. cijelo administrativno područje grada Osijeka biti jedinstvena zona", svima je jasno da je to potpuno nevažna informacija u odnosu na nove istaknute cijene, među kojima su neke porasle više od 150%.

"Druga velika novina je da se produžava vrijeme valjanosti prijevozne karte s dosadašnjih 60 na 90 minuta što znači da korisnici javnog prijevoza mogu jednu prijevoznu kartu koristiti punih 90 minuta za prijelaz u drugo vozilo u istom smjeru, ali i za povratak u suprotnom smjeru", kao drugu "važnu" informaciju ističe Gradski prijevoz putnika.

Tek nakon toga slijedi građanima najvažnija informacija: "U posljednjih godinu dana svjedoci smo snažnog rasta cijene energenata, te rasta cijene održavanja voznog parka što je dovelo do velikog rasta troškova poslovanja poduzeća zbog čega smo izvršili korekcije cijena naših usluga. Također zbog ulaganja u modernizaciju tramvajske infrastrukture vrijednosti 267 milijuna kuna u posljednjih godinu dana umjesto tramvaja u promet smo pustili dodatne autobuse što također uzrokuje povećane troškove za poduzeće".

Kako izgleda promjena cjenika usluga GPP-a pogledajte na fotografiji:

GPP cjenik

GPP cjenik

Foto: . / .

U razdoblju od 1. do 15. siječnja 2023. godine na snazi je dvojni optjecaj, odnosno predviđena je mogućnost plaćanje usluga u eurima i kunama. U navedenom razdoblju kupnja karata kod vozača neće biti moguća kako se ne bi utjecalo na dinamiku prijevozne usluge, odnosno kako bi se izbjeglo usporavanje tramvajskih i autobusnih linija radi procesa kupnje karata i povrata novca u dvjema valutama. Istovremeno, građanima su dostupne vrijednosne karte kao najjednostavniji i najbrži oblik plaćanja prijevozne usluge, koje se mogu kupiti i nadopuniti na GPP-ovim prodajnim mjestima, kao i na kioscima Tiska.

S obzirom na skoru promjenu službene valute u RH, javnost je već upoznata s činjenicom da GPP neće nadopunjavati postojeće mjesečne prijevozne karte od 25. prosinca 2022. do 2. siječnja 2022. te je svim vlasnicima mjesečnih karata omogućeno korištenje javnog prijevoza bez nadopunjene prijevozne karte za siječanj, do zaključno 15. siječnja 2023.

"Prodajna mjesta GPP-a 31. prosinca 2022. neće raditi, kako bi se obavile završne pripreme vezane uz izmjenu Cjenika usluga javnog prijevoza i promjenu valute", zaključuje GPP u priopćenju objavljenom na njihovim internetskim stranicama.

Iako su karte osječkog javnog prijevoza skupe i dalje je aktualno pravilo "najskuplji prijevoz je prijevoz bez karte". Kazna za sve koji nemaju valjanu prijevoznu kartu bit će 30 eura. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.