Hrvatski radio

Radio Osijek

Slabo punjenje đakovačkog gradskog proračuna

01.10.2014.

16:01

Autor: Radio Osijek

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Suprotno očekivanjima, budući da su posljednjih dana vođene žestoke rasprave unutar đakovačkog HDZ-a, današnja sjednica Gradskoga vijeća protekla je bez njihovog nastavka za govornicom u vijećnici.

Nitko čak nije ni prokomentirao činjenicu što je predsjednik Gradskoga vijeća Đakova Goran Soldo nezadovoljan „narušenim međuljudskim odnosima“ istupio iz HDZ-a, odnosno – kako je jučer priopćio – članstvo stavio u mirovanje.
Reagirao je jedino gradonačelnik Zoran Vinković koji je sjednicu usporedio s filmom „Oluja svih oluja“, u kojem se sve doima mirno i bezopasno, a na kraju završi pogubno. No, zaželio je da Đakovo „ne zadesi politička oluja svih oluja, nego da konstruktivnom i demokratskom raspravom dođe do najboljih rješenja za grad i sve građane”.

Kao što je i najavljeno, Vinković je odustao od traženja suglasnosti za reprogram dugoročnog kredita, a kako je ta točka i službeno skinuta s dnevnog reda, Vijeće je danas moglo zaključiti sjednicu započetu još u lipnju. Odmah se nastavilo s novom na kojoj su gradske financije ipak bile u prvom planu.
Prihvaćen je gradonačelnikom izvještaj o izvršenju proračuna u prvih šest mjeseci ove godine iako je – ocijenili su svi – stanje teško. Proračun se puni slabije od očekivanog, gradonačelnik najavljuje dodatne mjere štednje i još jedno smanjenje plaća gradskoj administraciji i zaposlenicima gradskih trgovačkih društava.

Međutim, vijećnici, poput SDP-ovca Josipa Matkova, drže da se i to malo novca treba obazrivije i odgovornije trošiti. „Jasno je da nema novca za nogostupe, obnovu ulica, ali ni za knjižnu građu u Gradskoj knjižnici, a istodobno se za Đakovačke bušare umjesto planiranih sto tisuća potroši 190 tisuća kuna. Pitam se jesu li bušari uopće vratili ključ Grada”, rekao je Matkov. Kako je upozorio, bez projekata grad i dalje tone.

Stanje će nagodinu biti još teže, jer će najavljena mini porezna reforma prihode grada smanjiti za dodatnih pet milijuna kuna, istaknuo je gradonačelnik Zoran Vinković te je pozivao na konsenzus i u Vijeću i u izvršnoj vlasti.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.