Hrvatski radio

Radio Osijek

Slatina: novi pogon za preradu voća i povrća

11.07.2014.

16:53

Autor: Radio Osijek

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Novi proizvodni pogon za preradu voća i povrća tvrtke Marinada, članice AgroFructus grupe, otvoren je danas u Slatini, a investicija je vrijedna sedam milijuna eura.

Uz adaptaciju hale instalirane su nove linije za preradu i pakiranje koje će omogućiti preradu 15 tisuća tona voća i povrća koliko se ove godine planira preraditi. Direktor Marinade Denis Matijević ističe kako se novim pogonom kapacitet proizvodnje povećava se za 50 posto i optimalizira cijeli proizvodni proces od ulaza do skladištenja robe čime se povećava konkurentnost na tržištu i potvrđuje vodeću poziciju proizvođača pasteriziranog voća i povrća u regiji.
Za novu liniju u Marinadi očekuju povrat sredstava iz IPARD-a u iznosu od oko 1,5 milijun eura, dok su ostalo uložili sami. Poduzeće se bavi proizvodnjom pasteriziranog voća i povrća, džemova, ajvara, kompota i raznih salata i član je velike AgroFructus grupe preko koje sa svojim kooperantima otkupljuje, pakira i na tržište stavlja oko 150.000 tona svježeg te oko 15.000 tona prerađenog voća i povrća. Nova linija kooperantima nudi priliku za suradnju, naglašava D. Matijević. "Naši novi kapaciteti zahtjevaju sirovinu, a to će značiti zaposlenje za nekoliko tisuća ljudi u ovom okruženju", najavljuje direktor Marinade. Tvrtka trenutno zapošljava 250 djelatnika, od čega 130 ima stalan posao. Iako nova linija zahtjeva manji broj djelatnika, tvrtka neće otpuštati ljude nego će se okrenuti novom asortimanu i kadar iskoristiti za nova tržišta, obećao je Denis Matijević.
AgroFructus Grupu čine tvrtke specijalizirane za proizvodnju, otkup, skladištenje, preradu i prodaju voća i povrća u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Makedoniji. Grupa ostvaraje godišnji promet od 650 milijuna kuna i zapošljava oko 450 stalnih radnika. Surađuje sa svim većim trgovačkim lancima u Hrvatskoj, a proizvode izvozi na tržišta desetak zemalja.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.