Hrvatski radio

Radio Osijek

Slavonija najuspješnija ruralna, a Osijek gradska turistička destinacija

06.10.2022.

23:48

Autor: Radio Osijek/TM

Dani hrvatskog turizma - dodijeljene nagrade

Dani hrvatskog turizma - dodijeljene nagrade

Foto: Ministarstvo turizma i sporta / -

Na tradicionalnom susretu turističkih djelatnika - Danima hrvatskog turizma (DHT) u Šibeniku večeras je dodijeljen prvi dio ovogodišnjih nagrada najboljima u turizmu. Priznanje za Najuspješniju kontinentalnu destinaciju gradskog turizma dobio je Osijek, dok je Slavonija – svih pet slavonskih županija – proglašena najuspješnijom destinacijom ruralnog turizma.

O dodijeljenim nagradama i ozračju šibenske priredbe u programu Radio Osijeka govori direktorica Turističke zajednice Osijeka Tajana Rogulja.

Nagradu "Čovjek ključ uspjeha u turizmu" u kategoriji turistički vodič dobila je Varja Guttert iz Kopačkog rita.

U Slavoniju je, točnije u Vukovarsko-srijemsku županiju stiglo je još jedno priznanje. Bujana Bušić Srpak, direktorica Turističke zajednice te županije djelatnica je godine u sustavu turističkih zajednica.

Priznanje dobio i Country club Terra Negra, kao finalist u kategoriji jedinstveni gastronomski doživljaj godine.

Galerija
Dani hrvatskog turizma - dodijeljene nagrade, Foto: Grad Osijek/-
Dani hrvatskog turizma - dodijeljene nagrade, Foto: Osječko-baranjska županija/-Među nagrađenim djelatnicima godine u turizmu u kategoriji turistički vodič je Varja Guttert iz Kopačkog rita., Foto: OBŽ/-Dani hrvatskog turizma - dodijeljene nagrade, Foto: -/-

„Ova nagrada rezultat je rada svih osječkih turističkih djelatnika, ugostitelja, ali i građana jer oni naš grad čine autentičnom destinacijom”, rekao je osječki gradonačelnik Ivan Radić zahvaljujući na dodijeljenoj nagradi, kojom je Osijek proglašen najuspješnijom kontinentalnom destinacijom gradskog turizma


Hvala Ministarstvu turizma i sporta , HTZ-u i HGK-u na ovom vrijednom priznanju jer ništa ne daje vjetar u leđa kao osjećaj uspjeha.

Ivan Radić, osječki gradonačelnik

„Da je Osijek doista Najuspješnija kontinentalna destinacija gradskog turizma svjedoče brojke koje strelovito rastu. Primjerice, ovogodišnji rujan je u noćenjima bolji za čak 30 posto u odnosu na rekordnu 2019. godinu. I za prošlogodišnji Advent, Uskrs, pa do tek završenih ljetnih mjeseci oboreni su dosadašnji rekordi po broju dolazaka i noćenja”, nastavio je Radić te istaknuo kako grad ulaže u turističku infrastrukturu: „Obnovili smo bazene na osječkoj Copacabani koje je u mjesec i pol dana posjetilo više od 30 tisuća kupača. Uredili smo i dravsku plažu na Kopiki. Obnavljamo povijesnu jezgru Tvrđu, koja će uskoro ponovno postati biser osječkog turizma. Gradimo koncertnu dvoranu. Kreće i velika obnova osječke Zračne luke. A šetnica uz Dravu- naša Promenada- za godinu dana kad spojimo Donji i Gornji grad postat će najduža šetnica u ovom dijelu Europe. Obnovili smo i pješački most koji je simbol Osijeka i omiljeni foto-ponit naših gostiju.”

Posebno je naglasio da izvrsnim rezultatima pridonose i brojni i dobro organizirani sportski događaji, kulturne i zabavne manifestacije. „Jer takav Osijek jest- grad sporta, grad kulture i zabave, grad ukusne hrane, dobrih vina i autentičnih druženja. Grad parkova, šetnji, bicikala, dobrih i otvorenih ljudi koji je ugodan u svako godišnje doba. Grad koji nema sezonu već dobru cjelogodišnju dinamiku, od natjecateljskog adrenalina na sportskim terenima, preko ljetnih osvježenja na Kopiki, do unutarnje topline adventa”, zadovoljno je ustvrdio osječki gradonačelnik

priznanje Osijeku, Tajana Rogulja

Galerija
Dani hrvatskog turizma - dodijeljene nagrade, Foto: Osječko-baranjska županija/-
Dani Hrvatskog turizma - plakat, Foto: Ministarstvo turizma i sporta/-Dani hrvatskog turizma, Foto: Ministarstvo turizma i sporta/-

„Prvi smo put kroz Klaster Slavonija prijavili svih pet županija istoka Hrvatske kao jednu destinaciju, a s ciljem predstavljanja Slavonije kao turističke destinacije koja nudi bogatu turističku ponudu, prirodnu i kulturnu baštinu te enogastronomiju istočne Hrvatske”, objašnjava Ivana Jurić, direktorica Turističke zajednice Osječko-baranjske županije.

Klaster Slavonija čine turističke zajednice Osječko-baranjske, Brodsko-posavske, Požeško-slavonske, Virovitičko-podravske i Vukovarsko-srijemske županije. Istok Hrvatske područje je dodira različitih kultura koje su tijekom povijesti ostavile vidljive tragove u arhitekturi, gastronomiji i običajima. „Od ranih civilizacija do vojnih utvrda, dvoraca i veličanstvenih sakralnih objekata do bogate nošnje, zanimljivih manifestacija i restorana čija tradicionalna jela odražavaju mirise i okuse prostora, Slavonija je idealna za odmor različitih dobnih skupina i afiniteta. Prirodna ljepota UNESCO Geoparka Papuk i močvare Kopački rit, mistika Vučedola – izvora indoeuropske civilizacije, šetnja slavonskim tvrđavama i dvorcima, vožnja dravskim, savskim i dunavskim obalama samo je dio ponude istoka Hrvatske”, ističe Jurić i dodaje kako će svi oni koji uživaju u obilaženju vinskih podruma, ljubitelj su ukusne hrane po tradicionalnim receptima, u Slavoniji pronaći brojne vinske rute, kvalitetne restorane i smještaj u autentičnom ambijentu obnovljenih sela. Nedirnuta priroda bogata šumama i vodama omogućila je razvoj lovnog i ribolovnog turizma te planinarenja.

„Ovo područje je posljednjih godina postalo izuzetno atraktivna destinacija za cikloturizam, pješačenje i ostale oblike adrenalinskog turizma, a ne smijemo zaboraviti konjogojstvo i jahanje kao nezaobilazni dio tradicije. Sve to, uz manifestacije koje organiziramo poput nedavno održanog HeadOnEasta koji je rušio rekorde posjećenosti, čini nas atraktivnom kontinentalnom destinacijom i nagrada koju smo dobili je potvrda našeg dosadašnjeg rada kao i poticaj za razvijanje novih turističkih proizvoda”, rekao je osječko-baranjski župan Ivan Anušić. 


Drugi dio nagrada dodijelit će se sutra, 7. listopada za najbolje u turizmu, a među njima je nagrada „Anton Štifanić“ u kategoriji tvrtka/ustanova/udruga te pojedinac, nagrada za životno djelo te posebna priznanja za izniman doprinos promociji Republike Hrvatske i primjenu principa razvoja održivosti.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.