Hrvatski radio

Radio Osijek

Slavonija (ni)je bogata europska regija

07.05.2014.

12:26

Autor: Davor Lončarić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Čelnici HDSSB-a ogorčeni su najnovijim prijedlogom hrvatske Vlade po kojem je na Karti regionalnih potpora Europske unije Slavonija i Baranja svrstana u razvijene europske regije te joj, prema tome, ne trebaju izdašne potpore iz europskih fondova.

 Hrvatska je Vlada 22. travnja ove godine donijela Odluku o karti regionalnih potpora 2014.-2020. godine prema kojoj u našoj zemlji postoje dvije statističke regije- kontinentalna i jadranska. Kontinentalna regija ima BDP koji iznosi 61,67% prosječnog BDP-a Europske unije (27 članica) te zbog toga ulagači na tom prostoru mogu dobiti tek 25% potpora za svoja ulaganja iz europskih i hrvatskih razvojnih fondova. U jadranskoj statističkoj regiji BDP je nešto niži od kontinentalnog tako da u toj regiji potpore mogu iznositi 35% ulaganja (a najveća moguća potpora za najsiromašnije krajeve je 75%). Istaknuli su to danas u Osijeku čelnici Hrvatskog demokratskog saveza Slavonije i Baranje te oštro kritizirali novi Vladin prijedlog. Iako je BDP u Slavoniji tri puta manji od zagrebačkog, u jedinstvenoj statističkoj regiji s glavnim gradom Slavonija je "nelogično i preko noći" postala razvijena europska regija. Iako je BDP u Slavoniji tri puta manji od BDP-a u Zagrebu uvrštavanjem u jedinstvenu statističku regiju Slavonija će opet imati problema jer će potencijalni investitori za mjesto investiranja vjerojatno prije izabrati jadransku regiju. 

 

Član izvršnog odbora HDSSB-a i osječko-baranjski dožupan Željko Kraljičak

Takav je prijedlog razljutio vrh HDSSB-a čiji je prijedlog predsjednik stranke Vladimir Šišljagić nazvao nepravednim i neodrživim, a Vladu smušenom. Stranka je pozvala Vladu, Sabor i predsjednika države da se ovakva odluka povuče i da se spriječi nepravda. Ponovit će zahtjev da se Hrvatska ipak podijeli na pet statističkih regija, da se načini nova karta regionalnih potpora te da se stvarno najsiromašnijim dijelovima države dodijele najveće potpore, jer je to i smisao razvojnih fondova i politike Europske unije. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.