Hrvatski radio

Radio Osijek

Smanjite unos soli i živite zdravije

09.10.2014.

19:01

Autor: Stjepan Filipović

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U Vukovaru je danas održana međunarodna konferencija o predstavljanju nacionalne strategije o smanjenju soli i unosa soli u prehrani u sklopu 3. Hrvatskog kongresa preventivne medicine i unaprjeđenja zdravlja.

Strateški plan o smanjenju unosa soli u Hrvatskoj, koji će biti važan dio hrvatskih preventivnih programa u zdravstvu, predstavio je ministar zdravlja Siniša Varga.
Republika Hrvatska ima dugi niz godina velikih problema koje tište ne samo Hrvatsku nego i sve zemlje zapadne hemisfere a to je sve veće oboljevanje i smrtnost od kardiovaskularnih bolesti, pretilosti, moždanog udara, infarkta i sve ono što je rezultat,i znanstveno dokazano da je povezano s načinom prehrane i nekretanjem, rekao je ministar Varga. Spomenutim bolestima pridonosi unos soli i prekomjerno soljenje hrane.
Sve to puno košta i državu jer su ogromni troškovi u potrošnji u zdravstvenom sustavu koje su direktno povezani s prekomjernim unosom soli.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.