Hrvatski radio

Radio Osijek

Socijaldemokrati za veće porezne pogodnosti studentima

17.06.2022.

08:28

Autor: Davor Lončarić / HRT Radio Osijek

Domagoj Hajduković i Romana Nikolić

Domagoj Hajduković i Romana Nikolić

Foto: Radio Osijek / Radio Osijek

Saborska zastupnica Socijaldemokrata Romana Nikolić u iznošenju stajališta klubova u Hrvatskom saboru, upozorila je kako utječe porast studentske satnice na studente i koliki bi trebao biti porezni limit za studente. Porastom studentske satnice mnogi su se studenti, a pogotovo oni koji rade na sezoni, našli u problemima.

Romana Nikolić u priopćenju ističe kako studenti, koji su porezna olakšica roditeljima, vrlo brzo prijeđu limit zarade od 15 tisuća kuna, a oni koji rade tijekom cijele godine lako se mogu približiti i iznosu od 63 tisuće kuna (to je iznos nakon kojeg se studentska zarada oporezuje).

Zbog toga je pokrenuta inicijativa Hrvatskog studentskog zbora da se poveća limit od 15 tisuća kuna. Studentski zbor izračunao je da bi studenti godišnje mogli zaraditi 13.360 kuna kroz regulirani rad te još 9.141 kunu za rad nedjeljom, što je sve skupa 22.500, dakle nešto više od šest tisuća kuna iznad limita koji je definiran sada.

Inicijativi se pridružuje i Hrvatska udruga poslodavaca i predlažu da se prag podigne na 30 tisuća kuna, uz drugačiji tretman ako porezni obveznik ( roditelj) ima više djece.

Klub Socijaldemokrata podržava obje inicijative zato što su studentski poslovi prilika za otvaranje vrata tržišta rada, prilika za umrežavanje i stjecanje radnih navika i odgovornosti. Roditelji izdvajaju veliku svotu novca da bi dijete moglo studirati i pohvalno je ako studenti žele raditi i doprinositi. "Trud, rad i požrtvovnost treba nagraditi, a ne kažnjavati!", ističe zastupnica Romana Nikolić.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.