Hrvatski radio

Radio Osijek

Split, Osijek i Rijeka za veću samostalnost

12.05.2014.

14:47

Autor: Radio Osijek

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Splitski gradonačelnik Ivo Baldasar danas je i službeno pokrenuo inicijativu o većoj samostalnosti grada Splita u odnosu prema Splitsko-dalmatinskoj županiji, po ugledu na Grad Zagreb. Traži da ga u tome podrže kolege iz Rijeke i Osijeka. Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina njegovu je najavu ocijenio separatističkom idejom feudalnog tipa.

Splitski gradonačelnik Ivo Baldasar potvrdio je danas da je pokrenuo inicijativu o većoj samostalnosti grada Splita u odnosu prema Splitsko-dalmatinskoj županiji po ugledu na Grad Zagreb, ali, dodao je, tim se ne žele umanjiti ovlasti županije, nego se nastoji povećati učinkovitost grada. Kao inicijator, najprije ću poslati dopis ministru uprave Arsenu Bauku i obrazložit mu zamisao, a nakon toga planiramo i zajednički sastanak s gradonačelnicima Rijeke Vojkom Obersnelom i Osijeka Ivicom Vrkićem, koji su podržali inicijativu, rekao je Baldasar. Dodao je kako se s riječkim gradonačelnikom Obersnelom u vezi s inicijativom čuo telefonom, a s osječkim gradonačelnikom Vrkićem još nije izravno razgovarao.
Osamostaljivanjem većih gradova ne želimo oštetiti ovlasti županija niti stvarati nove županije u županijama, nego želimo povećati brzinu donošenja odluka i učinkovitost gradova, ustvrdio je Baldasar.
Također je odbio primjedbe da bi se osamostaljivanjem, primjerice Splita iz Splitsko-dalmatinske županije, povećao broj zaposlenih u gradskim strukturama. "Nećemo povećavati broj zaposlenih u administraciji, ali nastojimo povećati efikasnost grada", rekao je splitski gradonačelnik i dodao kako je riječ o doprinosu decentralizaciji, ali ni na čiju štetu.

Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina rekao je danas kako inicijativa da Split, Rijeka i Osijek dobiju status koji ima Grad Zagreb nije dobra inicijativa ocijenivši je separatističkom idejom feudalnog tipa. "Osobno ne mislim da je to dobra inicijativa, mislim da nije u funkciji regionalnog razvoja i da nije izraz solidarnosti sa svojom regijom i svojim krajem, čak bi rekao da se radi o jednoj separatističkoj ideji feudalnog tipa", istaknuo je Komadina na  konferenciji za novinare.  Prema njegovom mišljenju "ta parcijalna rješenja u ovom trenutku nisu nešto povijesno dobra. Očito je njihova logika bolje sam, nego loše kompanjan", oni očito smatraju da su loše "kompanjani" u svojim županijama, a zašto, morat ćete njih pitati", poručio je. 

„To je zapravo jedna stara inicijativa, još s početka devedesetih, da tri najveća hrvatska grada uz Zagreb budu administrativno autonomni od županija“, izjavio je riječki gradonačelnik Vojko Obersnel. Napominje kako bi prihvaćanje zahtjeva Splita, Rijeke i Osijeka mogao biti prvi korak ka toliko spominjanom preustroju lokalne samouprave, odnosno regionalnoj podjeli Hrvatske. „Problem je što županije u Hrvatskoj nikada nisu do kraja zaživjele, odnosno nisu preuzele svoje stvarne obveze. Kada bi Rijeka i drugi veliki gradovi bili samostalni, mogli bi puno efikasnije i brže raditi kroz bolju organizaciju svojih službi. Naravno da to našim županijama neće biti drago, ali činjenica je da bi gradove koji imaju više od 100.000 stanovnika ipak trebalo malo drugačije tretirati“, pojašnjava Obersnel.

Osječki će se gradonačelnik Ivan Vrkić pridružiti Obersnelu i Baldasaru, jer bi i on htio da se slavonska metropola izdvoji iz Županije osječko-baranjske. Tvrdi kako se do sada u brojnim slučajevima dogodilo da se projekti usporavaju, opstruiraju ili naprosto odbijaju isključivo zbog činjenice da gradom i županijom ne vlada jedna politička opcija. Vrkić kaže kako dosad nije imao kontakata sa splitskim i riječkim gradonačelnikom na tu temu, no preko suradnika do njega su stigle poruke o toj inicijativi, te se raduje sastanku na kojem bi tri najveća hrvatska grada dogovorila zajednički nastup pred Ministarstvom uprave.

Ministar uprave Arsen Bauk kaže kako prema Ustavu i Zakonu o lokalnoj samoupravi veliki gradovi mogu dobiti ovlasti županija. „S time da taj zakon kaže da gradovi moraju imati suglasnost ministra. Evo, ja unaprijed mogu reći da ću dati tu suglasnost“, izjavio je Bauk koji smatra da bi isto rješenje mogli zahtijevati i neki drugi gradovi, primjerice Karlovac ili Dubrovnik. Problematičnim jedino smatra što bi na taj način broj županija porastao na 24, umjesto dosadašnjih 21, što nije u skladu s budućom politikom regionalnog ustroja države.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.