Hrvatski radio

Radio Osijek

Spomen na žrtvu Bogdanovaca

10.11.2014.

14:04

Autor: Radio Osijek

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U znak sjećanja na poginule i nestale u obrani Bogdanovaca, vijence podno Spomenika bogdanovačkim mučenicima kipara i ratnog zapovjednika obrane Bogdanovaca, Ivana Matkovića-Laste, položila su i svijeće zapalila brojna izaslanstva - Ministarstva branitelja, Županije, Grada Vukovara, Općine Bogdanovci, braniteljskih i civilnih udruga, Policijske uprave vukovarsko-srijemske, Saveza Albanaca Slavonije i Baranje, političkih stranaka te učenici Osnovne škole Dragutina Tadijanovića.

U agresiji bivše JNA i srpskih paravojnih postrojba na Bogdanovce ubijeno je i poginulo 89 mještana te 41 pripadnik Zbora narodne garde (ZNG), Hrvatskih obrambenih snaga (HOS) i policije. Na popisu zatočenih i nestalih osoba iz Domovinskog rata još je 25 mještana i branitelja Bogdanovaca. U spomen na poginule i nestale mještane i branitelje Bogdanovaca u Domovinskom ratu vijence su položila i svijeće zapalila izaslanstva Ministarstva branitelja, Vukovarsko-srijemske županije, Općine Bogdanovaca, stradalničkih i braniteljskih udruga te mnoga druga izaslanstva. Slomom obrane Bogdanovaca 10. studenoga 1991., preko kojih je tijekom tromjesečne opsade Vukovara vodio tzv. kukuruzni put, jedini kojim je bila moguća komunikacija između toga grada i susjednih Vinkovaca, na slobodnom području, Vukovar se našao u potpunom okružju pripadnika bivše JNA i srpskih paravojnih postrojba.
Obrana grada Vukovara slomljena je 18. studenoga 1991.

Tijekom Domovinskog rata, od kraja kolovoza do studenoga 1991. godine, od Bogdanovaca do Vukovara vodio je takozvani kukuruzni put kojim se jedino moglo izaći iz Vukovara te braniteljima i civilima u gradu dopremiti pomoć. Slomom obrane Bogdanovaca Vukovar se našao u potpunom okruženju pripadnika bivše JNA i srpskih paravojnih postrojba.

U Domovinskom ratu poginulo je ili ubijeno 89 Bogdanovčana i 41 pripadnik Zbora narodne garde (ZNG), Hrvatskih obrambenih snaga (HOS) i policije. Na popisu nestalih još je uvijek 25 osoba.
Za zločin u Bogdanovcima još uvijek nitko nije odgovarao.

/tekst HRV/

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

prije

11 h

FEBIRE

FEBIRE