Hrvatski radio

Radio Osijek

Spor oko novca prikupljenog za Noru Šitum

10.02.2014.

17:47

Autor: Višnja Ružojčić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Roditelji Nore Šitum sudskim su putem zatražili privremenu mjeru kojom žele spriječiti moguće nezakonito raspolaganje novcem prikupljenim za liječenje djevojčice, a koji je preostao nakon njezine smrti. To su učinili jer se boje da će novogradiška Udruga Hrabro dijete, na čijem je računu novac trenutačno pohranjen, nezakonito njime raspolagati. Nakon što su saslušane obje strane, Općinski sud u Novoj Gradiški odluku će objaviti u četvrtak.

Riječ je o nešto više od četiri milijuna kuna koji se trenutačno nalaze na računu te novogradiške udruge.

Na današnjem je ročištu odvjetnik Đane Atanasovske i Ivice Šituma Dejan Španović istaknuo je kako su roditelji preminule Nore nasljednici sve njezine imovine te da imaju pravo na tražbinu prikupljene humanitarne pomoći što, ističe odvjetnik Španović, posebno proizlazi iz Zakona o humanitarnoj pomoći. Odvjetnik Udruge Hrabro dijete smatra da humanitarna pomoć ne može biti predmet nasljeđivanja.

"Prikupljeni novac ne smije biti prenamijenjen za ništa drugo osim za liječenje. Roditelji smo djece oboljele od malignih bolesti, a to se ovdje i te kako zaboravlja. Ako novac ode s našeg računa, više nemamo garancije da će biti upotrebljen i za liječenje naše djece. Novogradiško područje ima veliku potrebu za tim novcem, jer puno je oboljele djece od malignih bolesti", izjavila je predsjednica Udruge Hrabro srce Jasminka Žužić koja tvrdi da se cjelokupan iznos novca nalazi na računu udruge i do danas nije taknut.

 
Predsjednica Udruge Hrabro dijete Jasminka Žužić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.