Hrvatski radio

Radio Osijek

Spor oko zemljišta Đakovštine

24.02.2014.

09:25

Autor: Radio Osijek

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Članovi Udruge Đakovština, koja okuplja dioničare, odnosno radnike i poljoprivrednike propale Đakovštine, a koji kao pravni sljednici polažu pravo na zemlju bivše tvrtke, najavljuju bitku za svoja prava.

O tome su, kako ističe predsjednik Radomir Blažević, još prošle godine upozorili nadležne u Ministarstvu poljoprivrede i u Agenciji za poljoprivredno zemljište, javlja na svom portalu Radio Đakovo.
Prema Blaževićevim riječima, od 3.600 hektara zemlje na području grada Đakova, koliko je programom raspolaganja predviđeno za koncesiju, čak 2.800 hektara je zemlja bivše Đakovštine.
“Upozorili smo da će naša udruga pokrenuti sudski spor da bi dokazali i pokazali tko je u stvari pravi vlasnik tog zemljišta. Radi se o tome da su vlasnički udjeli u propaloj Đakovštini bili takvi da su jednu trećinu imali radnici, trećinu država i jednu trećinu fondovi, odnosno banke”, pojašnjava Blažević.
Bivši radnici-dioničari smatraju da oni na temelju svojih vlasničkih udjela polažu pravo na tu zemlju i stoga su odlučni zaustaviti program raspolaganja, odnosno raspisivanje natječaja za te površine.
Blažević podsjeća da je jednom odlukom vlade prije 2000. godine to poljoprivredno zemljište prebačno na državu, iako je zemljište imalo svog vlasnika.
“To je jedan pravni presedan i mi ćemo to sudskim postupkom i dokazati, a to ima implikacije i na stopiranje raspisivanja bilo kakvog natječaja dok se taj sudski spor oko vlasništva ne razriješi”, uvjeren je Blažević.
U Udruzi Đakovština ističu da nije odgovorno samo Ministarstvo poljoprivrede, nego da postoje i “neki drugi kojima je iz nekih razloga bio interes da to zemljište ne ide u daljnji zakup, odnosno da natječaji propadnu”, pojašnjava Blažević.

U aferi koja je izbila početkom 2010. godine, otkriveno je da je iz silosa Đakovštine nestalo nekoliko desetaka tisuća tona žitarica i uljarica, čiji su vlasnici bili Ravnateljstvo za robne zalihe te poljoprivrednici iz đakovačkog kraja i druge tvrtke. Višegodišnje suđenje okončano je u rujnu prošle godine.

Ravnateljica Agencije za poljoprivredno zemljište Blaženka Mičević pojašnjava da je temeljem Zakona o poljoprivrednom zemljištu iz 1991. godine Republika Hrvatska stekla vanknjižno vlasništvo nad svim poljoprivrednim zemljištem u društvenom vlasništvu, bez obzira tko je bio upisan kao nositelj prava korištenja. Dioničari Đakovštine mogu tražiti zaštitu svojih prava na sudu, ali, s obzirom da je Republika Hrvatska upisana kao vlasnik zemljišta, to ne dovodi u pitanje raspolaganje državnim zemljištem, pojašanjava Mičević. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.