Hrvatski radio

Radio Osijek

Sporazum o Tehnološkom parku

29.12.2014.

14:15

Autor: Marija Petrinović

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Predstavnici grada Osijeka, osječkog Sveučilišta i Poduzetničkog inkubatora "Bios" potpisali su u Osijeku sporazum o suradnji na pripremi projekta "Tehnološki park Osijek", čija se vrijednost procjenjuje na oko 40 milijuna kuna.

Sporazum obuhvaća razdoblje potrebno za pripremu projektne dokumentacije radi prijave projekta na natječaje europskih fondova. Cilj projekta je izgradnja i opremanje Tehnološkog parka kao mehanizma podrške razvoju inovacija, znanja i tehnologije, povezivanjem znanstveno istraživačkih i obrazovnih institucija, poduzetnika i poduzetničkih institucija.

Rektor osječkog Sveučilišta Željko Turkalj kazao je kako se Tehnološki park planira graditi u osječkom sveučilišnom kampusu, gdje će Sveučilište osigurati zemljište, s gradom će se pripremiti projektna dokumentacija, a prijavu projekta za sredstva europskih fondova zajednički će odraditi svi potpisnici sporazuma.
Dodao je kako se, ako se sve faze pripreme projekta odrade pravodobno, početak izgradnje očekuje 2016. godine.
Istaknuo je kako su grad Osijek i "Bios" sredstvima europskih fondova ostvarili već dva slična projekta, a treći je u realizaciji, što će biti odlične reference i za ovaj projekt.

Osječki gradonačelnik Ivan Vrkić je rekao da se radi o sinergijskom povezivanju grada, Sveučilišta i poduzetnika, u cilju okupljanja znanstvenika s osječkoga Sveučilišta i poduzetnika, kako se mladi ljudi ne bi više obrazovali za Zavod za zapošljavanje nego za radna mjesta.
Direktor "Biosa" Jean-Pierre Maričić istaknuo je kako je to nastavak suradnje s osječkim Sveučilištem, koji bi trebao rezultirati transferom znanja i novih tehnologija te praktičnom suradnjom znanstvenika s osječkih fakulteta i poduzetnika.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.