Hrvatski radio

Radio Osijek

Sravnjen i posljednji trag Osmanovog prolaza

11.04.2014.

16:49

Autor: Radio Osijek/Stjepan Filipović

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U Osijeku je danas u gradskome središtu počelo uklanjanje ruševnih objekata koji, kako je rekao gradonačelnik Ivica Vrkić koji je danas obišao ta mjesta, nisu samo ruglo, nego i opasnost za građane. Objekti čije je rušenje danas počelo su u vlasništvu grada.


Prvi je srušen objekt u Gundulićevoj ulici broj 32. To mjesto u samom središtu grada poznato je kao Osmanov prolaz, a Osječani su ga tako nazvali po beskućniku u dugom kaputu, koji je do rata živio u danas srušenoj kući na potezu od Gundulićeve do Ulice Republike. "Osman je bio urbana legenda i ovim činom doista nalazi svoj mir u povijesti", rekao je Željko Lončar iz gradske uprave. Osmana, došljaka iz Sarajeva, koji je tu živio do rata, prisjetio se i gradonačelnik Ivan Vrkić. "Osječani ga se sjećaju kako vuče kolica s papirom u pratnji malenoga psa mješanca. Poslije je Osman na kolicima vozio psa jer su mu neki zlikovci odrezali noge", rekao je Vrkić, dodajući kako ima i zapisanih priča o tom čovjeku, za kojega nitko ne zna gdje je i je li još živ.

Njegova je kuća, iako ruševna, bila mjesto u kojem su boravili beskućnici, a i sada, neposredno prije provedbe akcije u njoj se smjestio bivši branitelj, koji je stjecajem životnih okolnosti postao beskućnik, a na žalost, kaže Lončar, nije znao za mogućnosti korištenja socijalnih programa. "Grad Osijek mu je u okviru ovlasti i mogućnosti osigurao znatno primjereniji smještaj i pružio pomoć u okviru programa socijalne skrbi, što će mu omogućiti ipak znatno ugodniji i lakši život", objašnjava Lončar.

Osmanov će prolaz, kao i ostale ruševne kuće uskoro od gradskog rugla biti pretvoreni u javnu zelenu površinu, koja će biti zaštićena od pokušaja parkiranja. Očišćene i uređene parcele ujedno će biti atraktivnije i zanimljivije potencijalnim ulagačima.

Prema riječima gradonačelnika Vrkića, ruševnih objekata ima više od šest koliko će u ovoj akciji biti uklonjeno, ali nisu riješeni vlasnički odnosi. Riječ je uglavnom o privatnim zgradama i za neke od njih slijedi postupak utvrđivanja vlasnika. Do sada Grad nije mogao intervenirati u slučaju da je riječ o napuštenim i ruševnim objektima u privatnom vlasništvu, ali prema odredbama novog Zakona o građevinskoj inspekciji, Gradska uprava sada ima ovlasti te lokacije urediti na trošak vlasnika.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.