Hrvatski radio

Radio Osijek

"Stanje u Luci Tranzit je neodrživo!"

17.12.2014.

09:14

Autor: Amoreta Bajto

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Nakon sjednice Zajednice za promet u unutarnjim vodama pri HGK-u u srpnju u Vukovaru, na kojoj se upozorilo na loše stanje u Luci Tranzit, javnosti se danas još jednom skrenula pozornost na neodrživo stanje i nemogućnost poslovanja u akvatoriju osječke luke.

Kako je rekao tajnik Zajednice, Vedran Bestvina, problem Luke Tranzit traje već dugo, defininirani su temeljni problemi kao i najbolja rješenja, no teže je osigurati neophodna novčana sredstva iz državnog proračuna koja bi se trebala namaknuti uz posredstvo dva nadležna ministarstva. Agencija za plovne putove radi sve što je u njezinoj moći, no ograničena sredstva koja su joj na raspolaganju, nisu dovoljna. Rješenje problema, kako ga vidi Zajednica, podrazumijeva komercijalnu eksploataciju nanosa a dobivena bi se sredstva koristila za nastavak čišćenja plovnih putova i proširenje pregrade čiji je kapacitet nedostatan kod vidokih vodostaja.

Od ostalih točaka sa sjednice izdvajamo: na temelju aktualne gospodarske situacije predstavnici luka i brodara izvijestili su o poslovanju u 2014. s projekcijama  poslovanja do kraja godine kao i planovima za 2015.;predstanik Agencije za održavanje plovnih putova govorio je o iznosima koji su do kraja studenoga 2014. utrošeni za održanje plovnih putova, kao i osiguranim sredstvima za održavanje plovnih putova za 2015. Nakon sjednice sudionici su posjetili Luku Tranzit u Osijeku. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.