Hrvatski radio

Radio Osijek

"Stari Vinkovci bana Šokčevića"

30.04.2014.

12:54

Autor: Radio Osijek

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Turistička zajednica Grada Vinkovaca u suradnji s vinkovačkim kazalištem "Nova scena" predstavila je danas na Trgu bana Josipa Šokčevića u središtu Vinkovaca novi turistički proizvod, program "živuće povjesti" u sklopu kojega je osmišljen dvadesetminutni perfomance "Stari Vinkovci bana Šokčevića".

Kostimirani u odjeću koja se nosila u doba bana Josipa Šokčevića (Vinkovci, 1811. - Beč, 1896), glumci "Nove scene" upoznali su gledatelje s najvažnijim slikama iz života i banovanja Josipa Šokčevića, posljednjeg vojničkog bana Kraljevine Hrvatske, Slavonije i Dalmacije.

Kako je zamišljeno da se program "Stari Vinkovci bana Šokčevića" održava ispred zgrade Gimnazije, koja nosi ime hrvatskog književnika Matije Antuna Reljkovića, mjesto u programu našlo je i podsjećanje na najznačajnije dijelo toga prosvjetitelja "Satir iliti divlji čovik", a obnovljeno je i sjećanje na nekadašnjeg učenika vinkovačke Gimnazije Ivana Kozarca, autora romana "Đuka Begović" ali i poznate pjesme "Milovo sam garave i plave", koju je uglazbio Ivo Tijardović.
"Bogatu vinkovačku povjest željeli smo oživjeti životopisnim prikazom i likovima osoba značajnih za naš grad. Za početak je to program "Stari Vinkovci bana Šokčevića u izvedbi glumaca Nove scene i režiji Andrijane Raguž, a namjera nam je ovaj program ponuditi turističkim skupinama za posjeta Vinkovcima", kazala je direktorica Turističke zajednice Grada Vinkovaca Martina Matković.
Po njezinim riječima, u 2013. godini zabilježeno je 24.703 dolaska te 46.447 noćenja u Vinkovcima, što je više nego prošlih godina, a povećanje broja dolazaka turista u Vinkovce bilježi se i u prva tri mjeseca ove godine.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.