Hrvatski radio

Radio Osijek

13:57 / 07.10.2014.

Autor: Krunoslav Inhof

Štete od poplave preko 20 milijuna kuna

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Elementarnu nepogodu za područja pogođena poplavom uslijed velikog vodenog vala rijeke Drave i njenoga izlijevanja, proglasio je danas Osječko - baranjski župan Vladimir Šišljagić.

Elementarnu nepogodu za područja pogođena poplavom uslijed velikog vodenog vala rijeke Drave i njenoga izlijevanja, proglasio je danas Osječko - baranjski župan Vladimir Šišljagić, a prve procjene premašuju 20 milijuna kuna.

Prema prvim priopćenjima gradskih i općinskih povjerenstva za procjenu šteta od elementarnih nepogoda, šteta je nastala na poljoprivrednim kulturama, dugogodišnjim nasadima, šumama, divljači, stoci, gospodarskim i stambenim objektima, te opremi i infrastrukturi. Elementarna je nepogoda proglašena za gradove Belišće i Donji Miholjac, te općine Petrijevci, Podravska Moslavina i Viljevo. Kako je istaknuo Osječko - baranjski župan Vladimir Šišljagić prve procjene premašuju 20 milijuna kuna. Pročelnica Upravnog odjela za poljoprivredu i ruralni razvoj Osječko-baranjske županije Silva Wndlind dodala kako će se stvarno stanje štete moći procijeniti tek kada se voda povuče sa poplavljenog područja.

Zbog sve češćih poplava i velikih šteta koje one čine poljoprivredi, ali i kućanstvima, župan Vladimir Šišljagić je istaknuo kako je jedino pravo, ali i trajno rješenje izgradnja tzv. "vodne stepenice", što podrazumjeva izgradnju čvrstog nasipa uz sustav navodnjavanja i eksploataciju Drave za hidrocentralu, te dodao kako se o takvom rješenju razmišlja i u nadležnim Ministarstvima, te Hrvatskim vodama.

PROCJENE ŠTETA:

1. Grad Belišće  -  500 000.oo  kuna

Prema prvom priopćenju Gradskog povjerenstva za procjenu šteta od elementarnih nepogoda Grada Belišća uslijed poplave - visokog vodostaja rijeke Drave na području Grada Belišća šteta je nastala na poljoprivrednim površinama, stambenim i gospodarskim objektima i infrastrukturi, a ukupno se procjenjuje na 500.000,00 kuna. Šteta nastala na 40-tak stambenih objekata i kuća za odmor, te infrastrukturi na desnoj obali rijeke Drave (Pijesci) u Belišću procjenjuje se na 300.000,00 kuna. Dok se šteta nastala na objektima koje koristi Udruga "Zvono" u vlasništvu Hrvatskih šuma koja se nalazi na lijevoj obali rijeke Drave uz cestu D517, te pristupnoj cesti, ekološkim nasadima ljekovitog i začinskog bilja procjenjuje na 200.000,00 kuna.

2. Grad Donji Miholjac  -  6,3 milijuna kuna

Prema prvom priopćenju Gradskog povjerenstva za procjenu šteta od elementarnih nepogoda Grada Donjeg Miholjca uslijed visokog vodostaja rijeka Drave i Karašice na području Grada Donjeg Miholjca šteta je nastala na poljoprivrednim kulturama, stambenim i gospodarskim objektima te se procjenjuje na 6.298.600,70 kuna, dok će se šteta koja je nastala na dugogodišnjim nasadima, šumama i ostalim vrstama moći utvrditi tek kada se voda povuče sa velikog dijela poljoprivrednih površina. Na području Grada Donjeg Miholjca u k.o. Donji Miholjac, k.o. Sveti Đurađ i k.o. Podgajci Podravski koji se nalaze između toka rijeke Drave i državne ceste Donji Miholjac - Osijek šteta je nastala na površini od 750 ha poljoprivrednih kultura (soji, suncokretu, šećernoj repi, kukuruzu, lucerni, pašnjacima, krumpiru, kupusu, lješnjaku, mrkvi, peršinu) sa postotkom oštećenja od 40 do 90% i procjenjuje se na 5.968.600,70 kuna. Šteta na stambenim i gospodarskim objektima nastala je na dva ribička doma (Sveti Đurađ i Podgajci Podravski), te na prostorijama NK Sveti Đurađ i na 8 privatnih kuća od kojih su dvije neobranjene, a procjenjuje se na 330.000,00 kuna.

3. Općina Petrijevci - 1,1 milijuna  kuna

Prema prvom priopćenju Općinskog povjerenstva za procjenu šteta od elementarnih nepogoda Općine Petrijevci uslijed izlijevanja rijeka Drave i Vučice iz svoga korita na području Općine Petrijevci došlo je do velikih šteta na stambenim i gospodarskim objektima, opremi, poljoprivrednim kulturama, dugogodišnjim nasadima, šumama, stoci, divljači, infrastrukturi, ostalim sredstvima i dobrima, te se procjenjuje na 1.100.000,00 kuna. Prilikom obilaska Stožera za zaštitu i spašavanje Općine Petrijevci i Općinskog povjerenstva za procjenu šteta od elementarnih nepogoda utvrdili su da je šteta nastala na kućama i vikendicama u naselju Karašica i Vikend naselju prema mjestu Satnica, na opremi (raznim priključcima i alatima), na površini od 50 ha poljoprivrednih kultura kukuruza, lucerne, suncokreta, ostalim ratarskih i povrtlarskih kultura s postotkom oštećenja 100%, na dugogodišnjim nasadima, na šumama, na stoci - pčelama, peradi, ribnjacima, divljači, na ostalim sredstvima i dobrima (nadstrešnice i sijeno), te infrastrukturi.

4. Općina Podravska Moslavina - 2,5 milijuna kuna

Prema prvom priopćenju Općinskog povjerenstva za procjenu šteta od elementarnih nepogoda Općine Podravska Moslavina uslijed nepovoljnih vremenskih uvjeta velike količine oborina - poplava na području Općine Podravska Moslavina došlo je do izlijevanja rijeke Drave koja je potopila poljoprivredne površine i nanijela velike štete na jesenskim kulturama koje su bile na njima zasijane. Štete nastale na području Općine Podravska Moslavina procjenjuju se na oko 548,30 ha poljoprivrednih kultura kukuruza, soje, suncokreta, šećerne repe, krumpira, lucerne, graha, ostalo industrijsko bilje i pašnjaka, sa postotkom oštećenja od 50 do 60% i procijenjenim iznosom štete oko 2.512.926,00 kuna. Osnovna djelatnost većine stanovništva na ovome području je poljoprivreda, a ova nastala šteta dovodi u pitanje njihovu egzistenciju. Potopljeno je 960 ha površine otvorenog lovišta kojim gospodari Lovačka udruga "Šljuka" iz Podravske Moslavine gdje je došlo do velikog pomora i migracije divljači u susjedna lovišta, a nastala šteta moći će se utvrditi tek nakon povlačenja vode.

5. Općina Viljevo - 10 milijuna kuna

Prema prvom priopćenju Općinskog povjerenstva za procjenu šteta od elementarnih nepogoda Općine Viljevo na području Općine Viljevo došlo je do izlijevanja vode iz kanala i rijeka Karašice i Drave po poljoprivrednim površinama što je izazvalo štete kod fizičkih i pravnih osoba na poljoprivrednim kulturama kukuruza, soje, šećerne repe, suncokreta, djeteline i ostalo. Na području Općine Viljevo ukupno je 2.500 ha zasijanih poljoprivrednih površina, dok je šteta nastala na velikom dijelu poljoprivrednih površina koji se kreće u rasponu od 30 do 100% i procjenjuje na 10.000.000,00 kuna. Neke poljoprivredne kulture potopljene su po drugi puta i to na dijelu općine oko rijeke Karašice i pripadajućih kanala gdje se zasijane kulture na pojedinim dijelovima na vide iz vode, što će uzrokovati velike posljedice za stanovništvo ovoga kraja i njegovo gospodarstvo. S obzirom na razmjer nastale štete koje su prouzročile znatnije poremećaje u mjeri koja prelazi normalnu sposobnost jedinice lokalne samouprave da je sama otkloni bez pomoći, predlaže se proglašenje elementarne nepogode poplave na području gradova Belišće i Donjeg Miholjca te općina Petrijevci, Podravska Moslavina i Viljevo za poljoprivredne kulture, dugogodišnje nasade, šume, divljač, stoku, gospodarske i stambene objekte, opremu, infrastrukturu, ostala sredstva i dobra.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.