Hrvatski radio

Radio Osijek

Stigao dravski vodeni val

19.09.2014.

10:47

Autor: Amoreta Bajto/HINA

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Rijeka Drava dostigla je kulminaciju vodenog vala u Donjem Miholjcu i na snazi je izvanredno stanje, no sve linije obrane na dravskim nasipima su stabilne i ne očekuje se da će vodeni val dosegnuti njihovu visinu. U vikend naselju Karašica stanje je pod nadzorom, kao i u dijelovima Osijeka gdje su planirane mjere prevencije.

Tijekom nedjelje vodni val Drave stići će do Osijeka, a na ušću Drave u Dunav ne predviđaju se veći problemi s obzirom da vodostaj Dunava nije u porastu. Za rijeke Koranu i Kupu u Karlovcu više nisu potrebne mjere obrane od poplava, Kupa je pala za 470 centimetara, dok je u Farkašiću vodostaj Kupe pao za jedan metar. Stagnira i vodostaj Save u Jasenovcu te nizvodno od Jasenovca, u Staroj Gradišci, Slavonskom Brodu i Županji.

               Donji Miholjac                         Vikend naselje Karašica

 

Stanovnici Svetog Đurađa, prigadskoj naselja Donjeg Miholjca, vodeni val dočekali su spremni, potvrdio je predsjednik tog mjesnog odbora Damir Kupanovac. Iako su sve linije obrane na dravskim nasipima stabilne, Davor Haničar iz Hrvatskih voda upozorava da širenje vodenog vala usporeno, a time je vodostaj viši nego što se očekivalo. Brani se vikend naselje Karašica iako je izgrađeno na poplavnom području. Voda se prelijeva na lijevu dravsku obalu i šetnicu u Osijeku što je uobičajeno kod visikih vodostaje Drave. 

U laganom opadanju su i vodostaji u savskim nizinskim retencijama.U Čičkovoj Poljani vodostaj je u laganom porastu no za sada nema poplavljenih kuća, koje su zaštićene zečjim nasipima. Voda je stigla do okućnica desetak kuća, poplavljen je dio ceste i poljoprivrednih površina.

                                            Osijek, Donji grad

 

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.