Hrvatski radio

Radio Osijek

Stižu prvi privremeni domovi

02.07.2014.

23:05

Autor: Željka Bačić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

40 stambenih i dva sanitarna kontejnera danas stižu u Gunju i Račinovce kao privremeno rješenje dok kuće stradalnika ne budu ponovno izgrađene i obnovljene.

Montaža naselja s 30 kontejnera u Gunji bit će na prostoru iza osnovne škole, a u Račinovcima na nogometnom igralištu, mjestima gdje je bilo najlakše provesti cjelokupnu infrastrukturu. U svaki kontejner, veličine oko 15 četvornih metara, mogu biti zbrinute 4 osobe, a naselje će imati i dva sanitarna čvora sa 6 tuševa i dva umivaonika te prostor za pranje rublja. Očekuje se da će u prve kontejnere biti smješteni oni kojima je to ovoga trenutka najpotrebnije, iako još pravoga plana što i kako dalje nema. Sve radove vodi Ministarstvo socijalne politike i mladih, a općine su osigurale prostor. Javnu nabavu je u kratkom vremenu provelo Ravnateljstvo za robne zalihe Ministarstva graditeljstva, a novac u iznosu od 1,2 milijuna kuna uplatilli su Ujedinjeni Arapski Emirati. Ovo je prvi dio potrebnih stambenih kontejnera, jer što prije treba zbrinuti još 200 obitelji u Gunji i 100-ak u Račinovcima i Rajevu Selu. Iako se odustalo od postavljanja kontejnera u dvorištima kuća, mještani će biti u njihovoj blizini i tako lakše spašavati uništeno. Dinamika obnove, pa tako i povratka u domove, za sada nije predvidiva, jer još nisu pregledane sve uništene kuće. Stradalnici u poplavama se nadaju da će to ipak  biti prije zime. Nadu daju i dobri ljudi koji nisu odustali pomagati. Tako će i danas slovensko Veleposlanstvo u RH uručiti 24.000 kn Društvu osoba s invaliditetom "Zvjezdice" iz Gunje.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.