Hrvatski radio

Radio Osijek

Što nakon završetka sportske karijere

21.02.2023.

14:55

Autor: HRT Radio Osijek

Okrugli stol

Okrugli stol

Foto: Neven Knežević / HRT Radio Osijek

U sklopu projekta "Uspješna karijera nakon sportske karijere - sustav podrške u zapošljavanju sportaša na lokalnoj i regionalnoj razini" u Osijeku je organiziran okrugli stol i panel rasprava na kojoj su uz sportaše koji su završili svoje karijere, predstavnike sportskih agencija i institucija sudjelovali i predstavnici Hrvatskog olimpijskog odobra odnosno Karijernog centra koji je inicirao okupljanje

Cilj je projekta potaknuti gospodarstvenike i sponzore sportskih natjecanja na regionalnoj i lokalnoj razini da se uključe u sustav podrške sportašima koji će im omogućiti zapošljavanje tijekom ili nakon sportske karijere. Govoreći na okruglom stolu voditeljica Karijernog centra Hrvatskog olimpijskog odbora Snježana Pejčić rekla je da jako mali broj sportaša, manje od 10 posto, može poslije sportske karijere živjeti bez posla odnosno stalnih prihoda, "a svaki sportaš mora shvatiti da sportska karijera brzo završava". 

Proslavljeni osječki i hrvatski gimnastičar Robert Seligman polako završava sportsku karijeru, a paralelno s natjecanjima već neko vrijeme direktor je Športskih objekata d.o.o. Osijek. "Jako je bitno da postoji ovakav centar. "Važno je da sportaši ostanu u sustavu, a kroz podršku puno je lakše izaći na tržište i snaći se," rekao je Seligman.

Okrugli stolovi i panel rasprave poput osječke održavat će u svim županijama kako bi se bivši sportaši upoznali s mogućnostima koje im se nude nakon završetka karijere. Suorganizatori okupljanja u dvorani u Gradskom vrtu bili su Zajednice sportskih udruga grada Osijeka i Športske zajednice Osječko - baranjke županije. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.