Hrvatski radio

Radio Osijek

Što se događa sa stokom?

19.05.2014.

18:15

Autor: Radio Osijek

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Za prihvat stoke s poplavljenih područja određene su tri do četiri farme, izjavio je danas ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina. Na terenu vlada velika solidarnost među poljoprivrednicima - mnogi se nude za prijevoz, smještaj ili pomoć u hrani za izmještene životinje, od brojnih tvrtki.

"Sve je organizirano. Određene su tri do četiri farme za prihvat, a stoka će nažalost morati u klaonicu. Veterinarske službe s kriznim stožerima rade svoj posao i neće biti problema", izjavio je Jakovina u Slavonskome Brodu nakon sastanka Stožera za zaštitu i spašavanje Brodsko-posavske županije odgovarajući na pitanja novinara.
Dodao je kako se usporedno uklanjanju strvine i odvoze na neškodljivo uništavanje. Najavio je da će - kako bi se spriječilo širenje zaraza - u cijeli posao biti uključene i službe Ministarstva zdravlja. Na pitanje o procjeni nastalih šteta, Jakovina je odgovorio kako se o tome u ovom trenutku ne može govoriti jer se protekla tri dana radilo na spašavanju života i sprječavanju daljnjih šteta. "Situacija je još kritična. Trebamo svi još biti pažljivi i posao odraditi do kraja. Bez obzira na pad vodostaja od tridesetak centimetara, to je još sedamdesetak centimetara više od ikad zabilježenog", istaknuo je i procijenio da bi dodatni oprez mogao potrajati još petnaestak dana.
 


Prema privremenim podacima Ministarstva poljoprivrede do danas je s područja županjske posavine evakuirano 2520 goveda, 3900 svinja, 370 ovaca i 20 konja i to iz Vrbanje, Strošinaca, Soljana, Drenovaca, Račinovca i Rajevog sela.
Prikupljaju se podaci o farmama gdje je stoka izmještena kako bi se dopremila hrana koju nude i fizičke osobe. Isto tako, prikupljamo podatke o raspoloživim kapacitetima i lokacijama farmi za moguće nove evakuacije. Evakuirane životinje smještene su prema podacima dostupnim veterinarskoj inspekciji na slijedećim područjima: Otok, Komletinci, Nijemci, Donje Novo Selo, Apševci i Lipovac, Mohovo, Lovas, Berak, Pačetin, Bršadin, Borovo, Vrpolje, Suhopolje – priopćeno je iz Ministarstva.
Pojedine velike farme su samostalno evakuirale stoku, a brojne tvrtke su im ponudile svoje kamione za prijevoz u koordinaciji sa Upravom za veterinarstvo i sigurnost hrane. Uprava za veterinarstvo izradila je i plan slobodnih farmi na koju je moguće evakuirati stoku a svoje su kapacitete ponudile pojedine farme sa područja Zagrebačke, Sisačko-moslavačke i Vukovarsko- srijemske županije i dr.
Valja istaknuti kako na terenu vlada velika solidarnost među poljoprivrednicima. Primjera radi Ministarstvu poljoprivrede se javila tvrtka Bio Adria d.o.o. iz Istre kojoj su Ministarstvo poljoprivrede i stočari prije dvije godine pomogli sa hranom nakon katastrofalnog požara na njihovoj farmi. Danas su spremili jedan šleper hrane koji će poslati u poplavljeno područje gdje ima najvećih potreba za prehranu krava. Isto tako je  Konjički klub Korana iz Karlovca ponudio 25 ha ograđenog prostora za konje iz poplavljenih područja. Svoju pomoć kod saniranja štete aktivno pruža i PIK Vrbovec. "Ovo su samo neki od primjera u kojima su poljoprivredni proizvođači i građani pokazali ogromnu solidarnost sa ljudima na poplavljenim područjima", kažu u Ministarstvu.

Ministarstvo poljoprivrede i Uprava za veterinarstvo i sigurnost hrane obavlja opsežne pripreme za trenutak kada se voda bude povukla s poplavljenih područja, a među inima tu je organizacija neškodljivog zbrinjavanja lešina domaćih i divljih životinja, sanacija terena kako bi se spriječilo širenje zaraznih bolesti kod životinja, procjena zdravstvenog stanja životinja i drugo.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.