Hrvatski radio

Radio Osijek

Stožer traži lustraciju, a nitko ne reagira

10.01.2014.

16:50

Autor: Radio Osijek/Hina

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Stožer za obranu hrvatskog Vukovara ocijenio je danas neprihvatljivim da se na njihovu inicijativu upućenu prošloga mjeseca saborskim klubovima i zastupnicima, političarima i političkim strankama o objavi devet registara kako bi se provela lustracija u Hrvatskoj, nitko dosad nije očitovao.

Uskoro istječe i rok koji su postavili za njihovo očitovanje – 14. siječnja.
"Lustracija je Hrvatskoj nužna za izlazak iz krize. Ako su lustraciju mogle provesti sve postkomunističke države, može i Hrvatska", rekao je danas na konferenciji za novinare predsjednik Stožera Tomislav Josić zapitavši se zašto se u Hrvatskoj lopova ne bi moglo nazvati lopovom, a udbaša udbašem.
Iz Stožera podsjećaju kako su inicijativu za objavu devet registara pokrenuli 23. prosinca s ciljem da, nakon što dobiju političku i zakonodavnu potporu, nadležne državne institucije u roku od devet mjeseci napišu i javno objave registre. Riječ je o popisima koji bi sadržavali imena svih koji su sudjelovali u pretvorbi i privatizaciji te u kojem svojstvu i s kojim novčanim iznosom, svih pripadnika agresorske vojske državljana RH tijekom Domovinskog rata, svih protiv kojih u DORH-u postoje dokazni materijali ili svjedočanstva koja ih terete za zločine počinjene u Domovinskom ratu. Žele i izradu registra svih političara i državnih dužnosnika od 1991. do 2013. koji su mogli, a nisu branili Hrvatsku u Domovinskom ratu.
Traže i objavu registra s imenima svih koji se nisu odazvali mobilizaciji u obrani Hrvatske u Domovinskom ratu, svih sudaca u RH koji su sudjelovali u političkim procesima u bivšoj SFRJ, imena svih u voditeljskim strukturama tajnih službi bivše SFRJ te onih koji su obavili likvidacije kao i imena svih kojima je omogućena zamjena portfelja dionica za dionice u portfelju HZMO-a. Traži se i objava registra imovinskog stanja bivšeg Saveza komunista RH, kasnije SDP-a, od 1988., 1989., 1990. i 1991. te novčano-imovinske transakcije iz tog razdoblja.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.