Hrvatski radio

Radio Osijek

Suđenje za ratne zločine u logorima Stajićevo i Sremska Mitrovica

10.01.2023.

14:08

Autor: Krunoslav Inhof

Suđenje za ratne zločine u logorima Stajićevo i Sremska Mitrovica

Suđenje za ratne zločine u logorima Stajićevo i Sremska Mitrovica

Foto: Krunoslav Inhof / HRT Radio Osijek

Na Županijskom sudu u Osijeku sudi se za ratne zločine u logorima Stajićevo i Sremska Mitrovica. Optuženik je Danel Ello kojeg se tereti da je 1991. i 1992. godine zlostavljao i iživljavao se na ratnim zarobljenicima, većinom zarobljenim vukovarskim braniteljima i civilima, a više njih tada je preminulo od premlaćivanja i mučenja.

Okrivljenik Danel Ello iz Berka 1991. služio je vojni rok u JNA u Čačku, a tereti ga se da je od 91. do 92. zlostavljao i iživljavao se na ratnim zarobljenicima. Većinom su to bili zarobljeni vukovarski branitelji i civili. Današnji svjedok na sudu koji je prepoznao čuvara logora i svoga mučitelja pod nadimkom "Rambo" je zagrebački branitelj Vukovara Boris Žuvela: "Prvi susret s ovim sam imao u Stajićevu netko me prokazao od naših jer su me tražili po Stajićevu ja sam kao dragovoljac došao iz Zagreba. Došao je jedan maskirani čovjek s naočalama tamo i 2 stražara s njim i on je pokazao na mene. A pokazao je na mene jer smo svi morali rukave zavrnuti i taj me prepoznao po tetovažama i onda su me nakon pola sata izveli van tamo negdje na livadu što ja znam di i tamo su me ubijali od batina", rekao je među ostalim Žuvela.

Za svjedoka ga je u ovom slučaju predložio Ilija Ačkar i sam žrtva mučenja u logorima: "Meni i dan danas nije jasno da se u ljudskom mozgu može tako nešto rađati. Nikad ne vidjeti ljude prije toga, a onda ih mlatiti, cipelariti, drobiti. Nemam riječi za to. Ja neman nijednog zuba, vilica mi bila puknuta, glava napuknuta, ruke i noge polomljene. Meni je teško što ja sad moram dokazivati da je to on", rekao je Ačkar.


S druge pak strane, branitelj optuženog Elloa Tomislav Filaković, tvrdi kako njegov branjenik nikada nije bio u Stajićevu, te da je u Sremskoj Mitrovici vrlo kratko bio samo vozač saniteta: "Očigledno je da ovaj svjedok o nekom drugom govori. Ovaj postupak se vodi protiv optuženog koji, prema optužnici, ima nadimak "Mađar", a danas smo čuli da svjedok govori o "Rambu". Prema tome ovo je gadna pogreška. Njega nitko nije prepoznao i radnja prepoznavanja nikada nije obavljena", rekao je Filaković.


Žuvela i Ačkar tvrde kako se dobro sjećaju svega iz logora, te da su se osobe i događaji iz tog vremena duboko urezali u sjećanja: "Očima se svojim kunem da je to bio jedan od najgorih i najzvjerskijih čuvara. Oni su se nazivali raznim nadimcima i morali smo imati pognute glave, no kad si mjesecima u logoru vidiš ih i čuješ svašta", rekao je Ačkar, a Žuvela dodao: "Milijun posto sam siguran da je to on, đubre srpsko. Milijun posto sam siguran", rekao je Žuvela koji ipak sumnja u krajnji ishod i presudu: "Što da kažem kad oni u Srbiji mogu navesti 20 četnika koji će potpisati da je on vozio sanitet", rekao je u svjedočenju Žuvela.


Datum sljedeće rasprave bit će poznat kada se s Višim sudom u Beogradu dogovori ispitivanje svjedoka videovezom. To će, kako doznajemo na Županijskom sudu u Osijeku, biti iznimno teško jer na protekle dvije zamolnice upućene diplomatskim putem preko Ministarstva pravosuđa Republike Hrvatske na Višem sudu u Beogradu nisu reagirali.

Žuvela, Ačkar i Poplašen

Branitelj optuženog Tomislav Filaković

Suđenje za ratni zločin

Suđenje za ratni zločin

Foto: Krunoslav Inhof / HRT Radio Osijek

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.