Hrvatski radio

Radio Osijek

Sudskom odlukom Bjedov više nije ravnatelj

10.04.2014.

20:03

Autor: Radio Osijek

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Upravni sud u Osijeku donio je pravomoćnu presudu kojom je poništena odluka Ministarstva kulture o imenovanju Siniše Bjedova ravnateljem Državnog arhiva u Osijeku Ministarstvo kulture je vršiteljicom dužnosti imenovalo Zitu Jukić. Rezultat je to dvogodišnje pravne bitke dr. Dražena Kušena koji se, kako kaže, bori za poštivanje pravnog poretka te stečenih stručnih znanja i kompetencija.

Tužbu je podnio Dražen Kušen, viši arhivist, koji još od 2012. vodi spor protiv odluka ministrice kulture i njezinom inzistiranju da Siniša Bjedov bude na čelu Arhiva. Naime, ministrica Andrea Zlatar je prošle godine, nakon što je Upravni sud ocijenio da Bjedov ne ispunjava natječajne uvjete te da se njegovo imenovanje treba poništiti jer nije položio stručni ispit iz arhivske struke, na ponovljenom natječaju ponovno izabrala Bjedova. No, tada je u rješenju napisala i obrazloženje zašto se odlučila za bivšeg novinara i profesora hrvatskoga jezika i književnosti. „Bjedov ima neophodne radne i organizacijske sposobnosti za vođenje arhiva, jer je dostavio plan rada iz kojeg je vidljivo da će, sukladno strateškim određenjima Ministarstva kulture i značenju Državnog arhiva u Osijeku, posebno se angažirati u projektima kojima je cilj otvaranje arhiva javnosti nizom edukativnih, izložbenih i promotivnih projekata…Imenovanje Siniše Bjedova u skladu je sa strateškim usmjerenjem Ministarstva da se na mjesta ravnatelja javnih ustanova imenuju osobe s istaknutim menadžerskim i organizacijskim sposobnostima,“ stajalo je u obrazloženju.

Dražen Kušen, koji je na oba natječaja bio jedan od kandidata, i ovoga je puta Upravnome sudu podnio tužbu, a sud je ponovno presudio isto – odluka o imenovanju Siniše Bjedova se poništava, a presuda je pravomoćna.

„Svojom pravnom borbom za poštivanje pravnog poretka, stečenih stručnih znanja i kompetencija, koju ću i dalje nastaviti, želim doprinijeti rasvjetljavanju istine o „mučnim odnosima“ u području kulture u Hrvatskoj danas“, ističe u svom priopćenju Kušen. „Zdrava konkurencija jakih kandidata koji su na temelju svojih znanja i kompetencija spremni podmetnuti leđa za dobrobit pojedinih ustanova i stručnih zajednica, uvijek je poželjan put za odabir i zaduživanje pojedinca da na odgovornom mjestu doprinese dobru zajednice. Nasuprot tome, učestalo kuloarsko mešetarenje, političko, klansko i osobno privatno interesno 'guranje' diletanata i nekompetentnih lovaca na položaje i „sinekure“, stvara okus gorčine u ustima svakog građanina, a napose svih stručnih i kompetentnih intelektualaca. Tko na takav 'tumor društva' zatvara oči i nije spreman doprinijeti promjeni i izlječenju, nije dostojan zvati se intelektualcem,“ poručuje Kušen i stiče kako ova druga pravomoćna presuda protiv nezakonitog Rješenja o imenovanju „nije samo pravna sankcija protiv njegova donositelja nego je ujedno moralna zadovoljština svim čestitim stručnjacima i poštenim građanima“.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.