Hrvatski radio

Radio Osijek

Suočiti se s prošlošću dok stvari ne postanu nerješive

15.01.2014.

15:22

Autor: Radio Osijek/Hina

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Mirna reintegracija hrvatskog Podunavlja je najuspješnija mirovna misija UN-a čiji procesi još uvijek traju, te je i dalje potrebno raditi na izgradnji kvalitetnog zajedništva, ocijenjeno je na današnjem okruglom stolu "Mirna reintegracija hrvatskog Podnuvalja - 16 godina poslije" u Vukovaru. Skup je održan u organizaciji Europskog doma Vukovar.

16. obljetnica završetka misije UNTAES-a i mirne reintegracije hrvatskoga Podunavlja u ustavnopravni poredak Republike Hrvatske promovira se brojnim edukativnim,  kulturnim i  zabavnim sadržajima, a Vukovarci slave mir kao najveće postignuće nakon krvavog rata 1991. godine.  U okviru središnjeg programa Vukovarcima su se predstavili Društvo "Hrvatska žena" Vukovar, Udruga Nijemaca i Austrijanaca te vijeća mađarske, rusinske, srpske i ukrajinske nacionalne manjine. Okrugli stol Europskog doma dio je tog programa.

Procesom mirne reintegracije koji je završio 15. siječnja 1998. godine, nakon dvogodišnje prijelazne uprave Ujedinjenih naroda, mirno su vraćeni preostali privremeno okupirani dijelovi Vukovarsko-srijemske i Osječko-baranjske županije u ustavno pravni poredak Republike Hrvatske. To je omogućilo povratak prognanika i izbjeglica na ta područja i njihovu obnovu, podsjetio je jedan od ključnih sudionika toga procesa, tadašnji pomoćnik ministra unutarnjih poslova Joško Morić. "Vukovar kao grad danas izgleda dobro. To međutim ne znači da nema problem s prošlošću koji tek treba riješavati. I to je potrebno učiniti dok stvari ne postanu neriješive", upozorio je Morić. Ocijenio je najvećim problemom što se Vukovarcima "ne dopušta da zacijele rane", a onda, dodao je,"često ljudi koji upravo ne dopuštaju da rane zacijele, nezacijeljene rane koriste kao argument".

Dotaknuvši se prijepora oko uporabe ćirilice u Vukovaru, Morić je kazao kako pismo i jezik nikada i nigdje nisu, niti bi trebali biti problem. "Nažalost ovdje su sredstvo, koje je pismo i jezik pretvorilo u politički problem, a njega je nemoguće ispravno riještiti bez uporabe političkih sredstava", smatra Joško Morić.
Vukovarski gradonačelnik Željko Sabo, koji se u Vukovar vratio s obitelji dva dana prije završetka mirne reintegracije, ocijenio je da je bez obzira na nesuglasice i razmirice koje u Vukovaru postoje, taj grad još uvijek najbolji primjer kako je mirno riješavanje sukoba i problema moguće i nema alternative.
"Apsolutno smo za to dobar primjer cijelom svijetu. I bez obzira na različita mišljenja i stavove svatko od nas pokazuje određenu dozu i razinu tolerancije koja jedino može voditi ka razvoju i daljnjem napretku Vukovara", kazao je Sabo.

Predsjednik Zajedničkog vijeća općina (ZVO) koje skrbi o interesima Srba u Podunavlju, Dragan Crnogorac, rekao je kako je niz problema iz razdoblja mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja ostao otvoren i tek iz treba riješavati. Ocijenio je kako je dosta toga napravljeno, dodavši da ne treba stati u rješavanju preostalih otvorenih pitanja. "Za provedbu mnogih stvari usaglašenih tijekom procesa mirne reintegracije, nije određen rok trajanja. Pravo na upotrebu manjinskog jezika i pisma treba biti permanentno pravo i očekujemo da hrvatske institucije u tom cilju ispoštuju preuzete obveze, ali i sve ono na što se Hrvatska obvezala pristupajući Europskoj uniji", ustvrdio je Crnogorac.

Počasna predsjednica vukovarskog Europskog doma Ljiljana Gehrecke kazala je kako vjeruje ne samo u mogućnost suživota, već i istinskog zajedništva u Vukovaru.
Po njezinim riječima, u Vukovaru je bilo potrebno puno više učiniti na saniranju ratne traume, psihološkoj pomoći svim ratni stradalnicima, te na mjerama prevladavanja mržnje i kolektivne krivice, kao i na uspostavljanju povjerenja među etničkim skupinama.
Okrugli stol "Mirna reintegracija hrvatskog Podnuvalja-16 godina poslije" u organizaciji Europskog doma Vukovar, održan je u hotelu "Lav".

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.