Hrvatski radio

Radio Osijek

"Svakom smeću njegovu vreću"

05.03.2014.

12:30

Autor: Krunoslav Inhof

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Projekt "Svakom smeću njegovu vreću", koji provode u suradnji s Unikomom, predstavilo je Udruženje stanara grada Osijeka.

Udruženje stanara grada Osijeka u suradnji s Unikomom ove će godine provoditi projekt "Svakom smeću njegovu vreću" kojim se građanima želi približiti Zakon o gospodarenju otpadom. Njime će, već na kućnom pragu, od sljedeće godine svi morati odvajati određene vrste otpada kao što se to čini u ostalim zemljama Europske unije. Više je o projektu "Svakom smeću njegovu vreću" na današnjoj konferenciji za novinare govorio je predsjednik Udruženja stanara grada Osijeka Vladimir Stanić.

Kako je istaknuo Stanić, dio poslova već je obavljen jer je veliki broj kućanstava dobio plave kante za odlaganje staroga papira i žute vrećice za odvajanje plastične nepovratne ambalaže. "Velika većina otpada se može odvajati i kasnije koristiti kao sirovina za daljnju proizvodnju, a istovremeno i smanjiti količina ukupnoga otpada što je i krajnji cilj Zakona o gospodarenju otpadom. Uskoro će se odvajati i nepovratna staklena ambalaža, no stanovništvo se ipak neće preopteretiti s previše različitih kanti i vreća. Od 2015. godine više nema ja hoću, ja neću, već će se otpad morati odvajati jer je Republika Hrvatska prihvatila takvu deklaraciju Europske unije."

Predsjednik Udruženja stanara grada Osijeka upozorio je i kako su vozila Unikoma opremljena kamerama, a oni koji ne budu poštivali Zakon bit će i sankcionirani. Kazne za organizacije su do 100.000, a za pojedince do 10.000 kuna.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.