Hrvatski radio

Radio Osijek

Svečanost dodjele Nagrade za promicanje mirotvorstva, nenasilja i ljudskih prava „Krunoslav Sukić“

06.12.2022.

11:44

Autor: Ana Mitar Šimić

Pozivnica na dodjelu nagrada

Pozivnica na dodjelu nagrada

Foto: Centar za mir, nenasilje i ljudska prava - Osijek / -

Dana 8. prosinca u 12 sati u foyeru Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku održati svečanost dodjele Nagrade za promicanje mirotvorstva, nenasilja i ljudskih prava „Krunoslav Sukić“ koju organizira Centar za mir, nenasilje i ljudska prava – Osijek.

U četrnaest godina, Nagrada je postala mjesto okupljanja, zahvale, proslave i ohrabrenja za mirotvorna nastojanja u Hrvatskoj i regiji. Njen ugled leži u izvrsnosti njezinih dobitnika i dobitnica koji se na više načina razlikuju i dolaze iz različitih slojeva, grupa i generacija, a zajednička im je posvećenost miroljubivom društvu.

Nagrade su raspoređene po kategorijama, a dobitinici i dobitnice su:


Nagrada i priznanje za promicanje mirotvorstva, nenasilja i ljudskih prava „Krunoslav Sukić“ 2022. 


Mati Uziniću – nadbiskupu Riječke nadbiskupije za izuzetan doprinos stvaranju ozračja društvenog dijaloga i razumijevanja u Hrvatskoj i regiji; za nastup i riječi koje liječe i prelaze ideološke granice i polarizaciju pokazujući kako je moguće nadilaziti pojednostavljeno, dualističko razmišljanje i dodirnuti srce složenosti, razviti empatičnu svijest i izbjeći imenovanje i optuživanje drugih i drugačijih.

Đordani Barbarić – posvećen hod uz i s beskućnicima, siromašnima, starijim osobama te djecom i mladima s problemima u ponašanju i sa svima drugima koje su država i društvo zaboravili, dajući im ljubav i dostojanstvo i boreći se ustrajno i hrabro za njihova prava. 


Priznanje za promicanje mirotvorstva, nenasilja i ljudskih prava „Krunoslav Sukić“ 2022.


Mireli Čavajdi i Vanji Jurić – svojim hrabrim mirnim otporom nemilosrdnom institucionaliziranom uskraćivanju zdravstvene pomoći ženama pokazale su snagu nenasilnog djelovanja i potakle društvenu solidarnost.

Inicijativi „Pravo svakog djeteta na školski obrok“ – za uspješno povezivanje stručne i građanske zauzetosti koja je rezultirala uvođenjem školskog obroka djeci u svim osnovnim školama Hrvatske. Doprinos je to zdravlju i razvoju sve djece, a pridonosi jednakosti i socijalnoj uključenosti te izbjegavanju stigmatizacije, siromašne i djece u riziku od siromaštva u nastavi.

Semihu Huseyinu Adıgüzel – studentu u statusu azilanta (iz Turske) za uključivo, kreativno, nenasilno zalaganje za očuvanje osobnog integriteta i integraciju te za postignuća kojima su unaprijeđene mogućnosti za visoko školovanje osobama u statusu azila.


Priznanje za KNJIGU GODINE 2021./2022.


Ivi Goldsteinu za istraživačko – dokumentarno djelo „Antisemitizam u Hrvatskoj od srednjeg vijeka do danas, Fraktura, 2022. Ovim djelom autor hrabro pridonosi borbi za povijesnu istinu držeći je važnim dijelom strategije za očuvanje mira u svijetu i postignutog stupnja svijesti o ljudskim pravima, kao temelju suvremene civilizacije i demokracije.

Goranu Gatalici za zbirku haiku poezije „Noćni jasmin/Night jasmine “, Stajer-graf, 2022. na kojoj su, kao na mirovnom poduhvatu, surađivali muškarci i žene iz različitih kultura. Ova poezija je blagotvorna jer vraća svijest o povezanosti čovjeka i prirode – da je povezanost prisutna, važna, život sam i u naizgled potpunoj razjedinjenosti ratom, patnjama izbjeglica, klimatskim promjenama, smrću – i kako je u njoj dobro, radosno i mirno.


Priznanje MIROTVORNA ŠKOLA 2022


Učenicima i učiteljima Srednje škole „Bartola Kašića“ Grubišno Polje - zato što su primjer kolektiva koji polazi od stajališta da je važno njegovati dobre međuljudske odnose, jačati osobni i kolektivni kapacitet za nenasilnu transformaciju sukoba i prevenciju nasilja. Malim koracima stvaraju okruženje pogodno za podučavanje, osobni razvoj i suradnju, učenje o slobodi, ravnopravnosti i solidarnosti u zajednici unutar i izvan školskog života.

Učenicima i učiteljima Prve riječke hrvatske gimnazije - Zato što su primjer otvorene i hrabre i učeće zajednice za mir koja svoj utjecaj prelijeva na svoju lokalnu zajednicu i puno šire. Prepoznatljivi su po obrazovnim inovacijama i osnaživanju mladih na aktivno sudjelovanje i participaciju u kulturnom i društvenom životu Rijeke.

Plakat s ovogodišjim dobitnicima Nagrade

Plakat s ovogodišjim dobitnicima Nagrade

Foto: Centar za mir, nenasilje i ljudska prava Osijek / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.