Hrvatski radio

Radio Osijek

Svi osnovnoškolci u Osječko-baranjskoj županiji imaju besplatan školski obrok

05.09.2022.

13:59

Autor: OBŽ/Radio Osijek/TM

Ilustracija

Ilustracija

Foto: HRT / Radio Osijek

I dok u Zadru buru diže škola koja od roditelja traži zadužnicu od 5000 kuna, kako bi se osigurala da će prehrana učenika biti plaćena, u Osječko-baranjskoj županiji takvih šokova nema. Naime, svim osnovnoškolcima županija osigurava besplatan školski obrok, i po tome je jedinstvena u Hrvatskoj.

Plakat

Plakat

Foto: Osječko-baranjska županija / -

Županija je u suradnji s gradovima i općinama osigurala besplatan školski obrok za 19.872 osnovnoškolca, koliko ih je danas sjelo u školske klupe.

„Projekt je to koji je započeo u prvom mandatu župana Ivana Anušića, uspješno se provodi već petu godinu i jedinstven je u Hrvatskoj. U projekt su se uključile i brojne općine i gradovi na području županije s iznosom subvencije od 5 do 50 posto, a ostatak pokriva Osječko-baranjska županija. Godišnje Županija za besplatnu školsku prehranu izdvaja oko 14 milijuna kuna. Dodatno, iz proračuna Županije izdvajaju se i sredstva za opremanje školskih kuhinja kako bi u konačnici sve škole djeci nudile ne samo besplatan nego zdrav i kuhan obrok”, objašnjavaju iz županijske uprave.

„Osnovno je školstvo obavezno pa nam je samim time bio prioritet svoj djeci s područja naše županije osigurati besplatan obrok u školi. Naš projekt „Školski obrok za sve“ više je od samog besplatnog obroka, jer osim što roditeljske budžete oslobađamo troška, nastojimo opremiti i sve školske kuhinje kako bismo stvorili uvjete da djeca u školi dobiju kuhani obrok. Sve škole na području županije barem dva puta tjedno djeci nude ručak, a dio škola taj projekt provodi svakodnevno. Cilj nam je da to u budućnosti postane praksa u svim našim školama”, rekao je župan Ivan Anušić.

Proizvođači i škole izravno povezani

Namirnice od kojih se priprema školski obrok dolaze sa slavonskih i baranjskih polja, a OPG-ovi koji su se uključili u ovaj projekt dobivaju i dodatnu subvenciju Županije. Uskoro će biti otvoren i Regionalni distribucijski centar za voće i povrće, strateški projekt Osječko-baranjske županije koji će lokalnim poljoprivrednicima nuditi mogućnost skladištenja i prerade njihovih proizvoda prije plasmana na tržište, odnosno u školske kuhinje. Time će se skratiti lanac opskrbe, a veći dio domaćih proizvoda ostat će na području županije. Budući RDC će imati i liniju za ekološku proizvodnju, a dugoročni cilj besplatne školske prehrane je da sva prehrana osnovnoškolaca bude s lokalnih OPG-ova i ekološki ispravna.

„Cilj nam je time zatvoriti krug, tako sredstva koja izdvaja Županija, u suradnji s gradovima i općinama na neki način vraćamo poljoprivrednicima s područja Slavonije i Baranje, a najveći benefit imaju naši osnovnoškolci. Ekološki prihvatljiv i nutritivno izbalansiran obrok važan je za rast i razvoj djece školske dobi”, zaključio je župan Anušić.

OPG-ovci i učenici izvrsno prihvatili projekt

„Osječko-baranjska županija ovim projektom nastoji promijeniti trend pekarsko-mliječnih obroka u školama. Povratne informacije s terena, kako od lokalnih OPG-ovaca tako i od učenika, govore u prilog tome da je projekt izvrsno prihvaćen te da donosi obostranu korist. Svježe pripremljena hrana temelj je zdravlja, a namirnice koje se poslužuju u školama imaju sljedivost od polja do stola. Inače, u projekt su uključene različite skupine poljoprivrednih gospodarstvenika, pa se tako na meniju mogu naći domaći sirevi, pasterizirano mlijeko i voćni jogurti iz mini-sirana, ali i domaći mesni proizvodi poput sarmi, punjenih paprika, ćufti i pljeskavica koje proizvođači sami pripremaju i svježe dovoze nekoliko puta tjedno. Ovako organiziran sustav prehrane velika je pomoć i za kućni budžet pa roditelji, osim osiguranog besplatnog obroka, znaju da djeca ujedno jedu zdravu, kvalitetnu i domaću hranu”, pojašnjavaju iz županijske uprave i dodaju: „Osječko-baranjska županija konstantno i kontinuirano unaprjeđuje kvalitetu školskih obroka u nutritivnom i kvalitativnom smislu te potiče lokalna obiteljska poljoprivredna gospodarstva, njihovu proizvodnju domaćih namirnica te sljedivost proizvoda od polja do stola. Uz to provodi i niz drugih projekata usmjerih prema što kvalitetnijem školovanju djece i mladih.”

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.