Hrvatski radio

Radio Osijek

Svjetski dan stanovanja

06.10.2014.

08:08

Autor: Radio Osijek

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Prvog ponedjeljka u listopadu, a ove je godine to 6. listopada, u svijetu se obilježava Dan stanovanja (Habitat day). Nizom aktivnosti obilježava se i u Osijeku.

Ujedinjeni su narodi Svjetski dan stanovanja proglasili 1985. kako bi potaknuli na razmišljanje o stanju gradova, ali i podsjetili na osnovno pravo svih na odgovarajući smještaj. Također ima za cilj ukazati na to da svi imamo moć i odgovornost oblikovati budućnost naših gradova i naselja. Ove godine Ujedinjeni su narodi odlučili skrenuti pozornost na ljude koji žive ili su živjeli u neformalnim naseljima, kako bi se čuli „Glasovi slamova“. Na taj način žele potaknuti svjesnost o tomu da su neki dijelovi planeta prenapučeni, da velik broj ljudi ima neodgovarajući smještaj, bez vode i sanitarija, siromašni su i bez sigurnoga posjeda.

 

Svaka zemlja ima svoje specifične probleme stanovanja. Prema podacima Eurostata hrvatski građani uglavnom žive u vlastitim kućama i stanovima. Na europskoj ljestvici Hrvati zauzimaju visoko treće mjesto. Najviše vlasnika ima Rumunjska ( 96,6 posto ), druga je Litva ( 92,3 posto), Hrvatska je treća ( 92,1 posto). Zanimljivo, na začelju je ljestvice je Njemačka ( 57,5 posto ).

Stanovanje u Hrvatskoj uređuje više od 40 Zakona. No, dvije su bolne točke kada govorio o usklađenosti s europskim zakonima – energetska neučinkovitost naših zgrada i neadekvatno sakupljanje otpada. Europska unija potiče štednju energije. No, da bi se uštedjelo potrebno je i uložiti u pročelja i izolaciju. Što se tiče otpada, on se još uvijek nedovoljno selektira. Na tom Hrvatska mora poraditi.

Udruženje stanara grada Osijeka upravo uz Svjetski dan stanovanja danas su gradonačelnika Ivana Vrkića informirali o dosadašnjem 21 godišnjem kontinuiranom djelovanju Udruženja te neposrednim zadacima koji stoje pred suvlasnicima stambenih zgrada nakon ulaska Hrvatske u Europsku uniju. Također su ga detaljno upoznali o radu, projektima koje provodi te problemima iz oblasti stanovanja na koje ukazuju građani. Potpredsjednik Izvršnog odbora Udruženja Milan Kamenko iskazao je zadovoljstvo dosadašnjom suradnjom, dok je dogradonačelnik Denis Ambruš istaknuo da Grad sudjeluje u brojnim projektima poput socijalno ugroženih građana, prodaji gradskog zemljišta, te potpori mladim obiteljima, a sve u suradnji s državnim institucijama.

U velikoj dvorani Gradske četvrti Gornji grad održana je svečanost je na kojoj će prigodni program izvesti učenice Srednjoškolskog đačkog doma, a iznesene su i najnovije informacije o stambenom zakonodavstvu i zbrinjavanju otpada. Predstavnici HEP-a Operator distribucijskog sustava Elektroslavonija Osijek uručili su nagrade urednim platišama električne energije.

Obilježavanje Svjetskog dana stanovanja nastavit će se tijekom listopada prigodnim skupovima građana u gradskim četvrtima na kojima će se razmotriti i raspraviti o aktualnim temama s područja stanovanja, kao što su: certifikacija stambenih zgrada, stanovanje i energetska učinkovitost i novine koje donosi Zakon o održivom gospodarenju otpadom.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.