Hrvatski radio

Radio Osijek

Svjetski dan voda - "Voda i energija"

21.03.2014.

20:32

Autor: Amoreta Bajto

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Svjetski dan voda obilježava tradicionalno 22.ožujka, ove godine se pod geslom „Voda i energija“. U Osijeku je osmišljen višednevni program: “Vodovod-Osijek” predstavio je tehnologiju proizvodnje pitke vode, a Centar tehničke kulture izrađuje papirnate brodiće s afirmativnim porukama koje učenici u subotu puštaju u Dravu.

"Vodovod-Osijek” d.o.o. osigurava vodoopskrbu za više od 50.000 korisnika do kojih je izgrađena vodoopskrbna mreža dužine više od 500 kilometara, a godišnje isporuči oko 8 milijuna kubičnih metara pitke vode. To znači da se u ljetno vrijeme svakoga dana u Osijeku potroši čak do 42.000 kubičnih metara vode, a vršno opterećenje ponekad dostigne i 630 litara vode u sekundi. Da bi takva usluga bila moguća potrebno je imati sustav, organizaciju i stručne zaposlenike koji to mogu uspješno obavljati. U prigodi Dana voda, tvrtka je prezentirala način i tehnologiju proizvodnje pitke vode, pojasnila kakva je kvaliteta vode, kakav je sustav vodoopskrbe te kojim projektima “Vodovod-Osijek” osigurava stabilan i siguran nastavak vodoopskrbe.Centar tehničke kulture Osijek za svoje polaznike prošle je subote obilježavanje započeo radionicom izrade brodova od papira na koje su polaznici ispisivali afirmativne poruke. Brodovi polaznika će biti izloženi u prozoru pored ulaza u Dom tehnike, a  u subotu, na sam Svjetski dan voda, predavači će u 10 sati , ispred IKTUSA, uz bodrenje polaznika, pustiti papirnate brodove s porukama koje su napravili za tu prigodu.

O SVJETSKOM DANU VODA 2014

Ovogodišnji Svjetski dan voda obilježava se pod motom „Voda i energija“ s ciljem pokazivanja pozitivnih aspekata te veze, te načina na koji se ona može bolje i djelotvornije iskoristiti suradnjom svih zainteresiranih strana, a to smo – zapravo – svi mi, jer svi trebamo i vodu i energiju. Međunarodni Svjetski dan voda svake se godine obilježava 22. ožujka kako bi se skrenula pozornost na važnost slatkih voda i podržalo održivo upravljanje slatkovodnim resursima. Na konferenciji Ujedinjenih naroda o okolišu i razvoju (UNCED) 1992. godine predložen je međunarodni dan proslave slatkih voda. Opća skupština Ujedinjenih naroda na taj je prijedlog odgovorila određivanjem 22. ožujka 1993. kao prvog Svjetskog dana voda. Svake godine Svjetski dan voda naglašava određeni aspekt slatkih voda.Voda i energija su usko povezane i ovisne jedna o drugoj. Taj odnos leži u središtu onoga što je poznato kao „sveza voda-energija“. Sve veća potražnja za ograničenim zalihama vode stavlja sve veći pritisak na proizvođače energije s intenzivnim korištenjem vode da pronađu alternativne pristupe, osobito na područjima gdje se energija nadmeće s ostalim velikim potrošačima vode (poljoprivreda, prerađivačka industrija, usluge vodoopskrbe i odvodnje za gradove) i gdje se korištenja vode mogu ograničiti na održavanje zdravih ekosustava. Nesigurnosti vezane uz rast i razvoj proizvodnje energije na svjetskoj razini mogu dovesti do znatnih rizika za vodne resurse i ostale korisnike.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.