Hrvatski radio

Radio Osijek

14:05 / 27.04.2014.

Autor: Amoreta Bajto

Svjetski dan zdravlja na ulicama Osijeka

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Grad Osijek obilježio je Svjetski dan zdravlja prigodnim programom u gradskom središtu.Sudjelovale su brojne udruge i sportski klubovi, a posebice ističemo petnaestak štandova na kojima su bili gosti iz Vojvodine.Cilj je i ovogodišnjeg okupljanja senzibilizirati javnosti za zdravstvene probleme koji utječu na širu populaciju, važnost prevencije i ulaganja u zdravlje.

Svjetski dan zdravlja obilježava se 7. travnja, na obljetnicu osnivanja Svjetske zdravstvene organizacije 1948. godine. Svake godine Svjetski dan zdravlja naglašava jedan prioritetni javnozdravstveni problem, a ove godine su za temu odabrane transmisivne bolesti odnosno bolesti koje prenose vektori (vector-borne diseases) popraćenu sloganom „Mala bića, velika prijetnja“ (Small creatures, big threat).Vektori su organizmi koji prenose patogene i parazite s inficirane osobe ili životinje na drugu osobu, uzrokujući široki spektar ozbiljnih bolesti u ljudskoj populaciji. Te su bolesti uobičajene u tropskim i suptropskim područjima, kao i na svim mjestima koja nemaju omogućen pristup zdravstveno ispravnoj vodi ili imaju problematičan sanitacijski sustav.

 
I Grad Osijek obilježava ovaj važni zdravstveni dan s ciljem senzibiliziranja javnosti za zdravstvene probleme koji utječu na širu populaciju, važnost prevencije i ulaganja u zdravlje. Ujedno na jednom mjestu predstavljaju se građanske udruge te svojim programskih aktivnostima daju doprinos ovom događaju.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.