Hrvatski radio

Radio Osijek

Tik Tok izazov ili nešto drugo – pogibeljna igra usred Osijeka

17.08.2022.

12:10

Autor: Radio Osijek/TM

Pogibeljna igra

Pogibeljna igra

Foto: Screenshot / -

Branimir Hackenberger, profesor s Odjela za biologiju osječkog Sveučilišta na svom je Facebook profilu sinoć objavio video koji je snimio vozeći Stepničevom ulicom u ponedjeljak navečer – svjedočio je opasnoj igri mladića koji je postavio stolicu na sred ulice te ležerno sjedio tipkajući po mobitelu. Kada se Hackenberger zaustavio, ležerno je pokupio stolicu i otišao. 

Branislav Hackenberger bio je priseban, pa je, uočivši siluetu, usporio i na vrijeme zaustavio vozilo. No, moglo je biti i drukčije.

Uz objavu videa, koji je snimio fiksnom kamerom (tzv. dashcam) koja bilježi sve što se događa tijekom vožnje, napisao je:

„Utjecaj društvenih mreža, objest, nepostojanje realnog sustava vrijednosti, upropašten obrazovni sustav, sve to skupa zajedno ili nešto sasvim drugo!? Više ne znam! No, pogledajte što mi se dogodilo, ili bolje rečeno što se moglo dogoditi, u Osijeku u Stepinčevoj ulici oko 21 sat u ponedjeljak, 15.08.2022., čvrsto vjerujem kao posljedica svega navedenog.

U svakom, slučaju molim sve da podijele ovaj video zapis. Možda netko prepozna lika i neka onda obavijesti njegove roditelje o tome što im dijete čini”, ističe Osječanin i zaključuje: „Je li po srijedi Tik-Tok izazov ili nešto slično, nije važno. No, ovo dijete treba hitno odgojni tretman. Osim što ugrožava svoje zdravlje i život, ugrožava i sudbinu vozača i tko zna što još!”

Glas Slavonije uspio je pronaći majku 15-godišnjeg dječaka koji je sjedio nasred ceste. Malo je reći da je šokirana, a i sama potvrđuje da se radilo o TikTok izazovu.

"Ne znam što bi rekla, šokirala sam se i nije mi dobro od jutros (srijeda, nap.a.). Prijateljica mi je poslala video i tlak mi je skočio tako da sam gotovo dobila moždani udar. Sin mi je lagao da nije on bio taj koji je sjedio na cesti dok mu nisam pokazala video. Nije znao da je snimljen i da postoji snimak. Sreća i Bog da je taj čovjek koji je na njega naišao objavio video tako da nije zamutio lice pa sam ga mogla prepoznati i reagirati. Mogao je naići netko pijan, drogiran, manje oprezan ili je netko samo mogao skrenuti pogled na radio i moj bi sin stradao. Pa tko bi očekivao da netko sjedi na sredini ceste?!" kaže 36-godišnja Osječanka. Kako dalje dodaje, teško je objasniti kako se osjećala kada je vidjela sina na videu.

"To je bio pravi horor. Da nisam vidjela svojim očima, ne bih vjerovala. Sin mi je rekao da bar pet godina nije igrao TikTok izazov, što me je opet šokiralo jer sada ima samo 15 godina. Pa što je onda radio?! Čitala sam o tome, ali uvijek misliš to je negdje daleko. Koliko sam ljutita, toliko sam i sretna da znam što radi, jer on i dalje nije svjestan opasnosti. Sada bar znam da se mi roditelji moramo bolje organizirati. Ne treba šutjeti o tome. Voljela bih da je taj čovjek koji je naišao autom pozvao policiju, makar platila kaznu, da moj sin osjeti što je zapravo napravio. Svakako ću potražiti i stručnu pomoć za njega", rekla je majka 15-godišnjaka.

O slučaju se očitovao i Centar za sigurniji internet.
"Korištenje TikTok aplikacije može biti zabavno, uzbudljivo, ponekad i edukativno. No, kada su korisnici aplikacije osobe koje se uključuju u opasne trendove i izazove, do izražaja dolaze mračne strane online svijeta. Ne razmišljajući kritički o sadržaju, djeca i mladi mogu previdjeti opasnosti koje izazovi nose sa sobom”, ističu u Centru za sigurniji internet. „Svjedoci smo toga i kako su neki roditelji tužili TikTok, nažalost zbog smrtnih posljedica koje su donijeli neki izazovi”, nastavljaju. Nedavno su to učinili roditelji djevojčica od osam i devet godina, koje su preminule zbog posljedica sudjelovanja u „blackout izazovu”. Blackout izazovi su, primjerice jedenje Tide tableta, ležanje na cesti dok ne naiđe automobil, jedenje žličice cimeta i slično. Prema informacijama i reakcija koje dobivamo iz medija, saznajemo da je mladić sa snimke pronađen i nadamo se da će biti poduzete sve mjere nadležnih institucija. Komentari na navedenu snimku često govore kako „ova generacija djece nije normalna“ pa čak i pozivaju na daljnje nasilje što oštro osuđujemo. Navedeni komentari su primjeri verbalnog nasilja za koje smatramo da nema opravdanja. Pozivamo čitatelje da se suzdrže od takvih komentara i ne sudjeluju u govoru mržnje. Za nasilje nikad nema opravdanja. Duboko vjerujemo da se kao odrasli ljudi djeci i mladima trebamo truditi biti primjer ponašanja", poručuju iz Centra i dodaju kako je na prvom mjestu razgovor s djecom 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.