Hrvatski radio

Radio Osijek

Tko je proizveo šampionski kulen?

11.06.2014.

17:12

Autor: Radio Osijek

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U Osijeku je danas održano XIV. ocjenjivanje kakvoće slavonskoga kulena. Priznanja najuspješnijim proizvođačima bit će dodijeljena 18. lipnja.

Na natječaj Hrvatske gospodarske komore Županijske komore Osijek javili su se proizvođači iz cijele Slavonije i Baranje, od Nove Gradiške do Iloka, kaže tajnik Ocjenjivačkog suda Ernest Nad. Ne krije zadovoljstvo što je taj autohtoni tradicijski gastronomski proizvod, nakon procedure koja je trajala čitavo desetljeće, prošle godine dobio oznaku zaštićenog zemljopisnog porijekla. To proizvođačima daje novi poticaj - za sada je zanimanje za stjecanje tog certifikata iskazalo njih desetak.
HGK Županijska komora Osijek ocjenjivanje provodi u suradnji s Prehrambeno-tehnološkim fakultetom, u čijem je Centru za kvalitetu mesa provedena fizikalno-kemijska analiza prijavljenih uzoraka, dok je danas obavljeno organoleptičko ocjenjivanje, drugim riječima sâmo kušanje kulenova. "Ova je godina za proizvodnju kulena bila dosta specifična. Čak su i proizvođači sugerirali da se zbog visoke vlažnosti i sporije zriobe kulena ocjenjivanje održi nešto ranije, ali budući da je gotovo 90 posto njih registrirano za tu proizvodnju, imaju opremu za reguliranje temperature i vlažnosti u svojim komorama, pa su time i spremni za takva vanredna stanja", ispričao je za Radio Osijek Ernest Nad.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.