Hrvatski radio

Radio Osijek

"Trijezni tramvaj" prometuje Osijekom

14.11.2014.

12:26

Autor: Amoreta Bajto

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Klub liječenih alkoholičara Osijek i ove godine obilježava Mjesec borbe protiv ovisnosti. U suradnjii sa učenicima Škole primjenjenih umjetnosti i dizajn i GPP-om osmislili su "Trijezni tramvaj" koji će ukazati na opasnost prekomjernog konzumiranja alkohola i njegovu štetnost.

Tramvaj su predstavili na središnjem osječkom Trgu Ante Starčevića te istaknuli kako će cijeli mjesec prometovati Gradom Osijek. Najavili su i akciju 29. studenog nazvanu "Nula na dar" tijekom koje će u suradnji sa PU Osječko-baranjskom alkotestirati građane Osijeka, te dijeliti darove sponzora.

 
       
  

Odlukom Svjetske zdravstvene organizacije iz 1952. godine, alkoholizam je bolest čije je liječenje dugotrajno i složeno, a uz pacijenta, u njemu moraju sudjelovati članovi obitelji i cijele zajednice. Nerijetko su, umjesto podrške i potpore, oboljeli stigmatizirani, što otežava proces oporavka i otvara vrata recidivima. Klubovi liječenih alkoholičara mjesta su na kojima se okupljaju liječeni alkoholičari i oni koji im pružaju pomoć uz nadzor stručnog osoblja, a rade i na prevenciji bolesti ovisnosti. U Osijeku je, usprkos velikim potrebama, mali broj klubova liječenih alkoholičara, jer na 10.000 stanovnika potrebno je imati bar jedan klub. Prije Domovinskog rata u Osijeku je postojalo 15 klubova, a sada samo četiri. Stvarne brojke alkoholičara su sve veće, no ono što zabrinjava je i činjenica da se sve više mladih javlja za pomoć. Društvo još uvijek negira ovaj problem, međutim, socijalni problemi i današnja situacija u društvu, uzrok su sve većeg broja onih koji izlaz žele pronaći u alkoholu.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.