Hrvatski radio

Radio Osijek

Tvornica ulja Čepin otkupit će 70% hrvatskog sunckoreta

26.08.2014.

13:39

Autor: Davor Lončarić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Unatoč vrlo kišnoj godini očekuje se kako će prosječan prinos suncokreta biti iznad tri tone po hektaru. Tvornica ulja Čepin najavljuje kako će proširivanjem kapaciteta otkupljivati i prerađivati 150 tisuća tona uljarica (suncokreta, uljane repice i soje).

Tvornica ulja u Čepinu, od prošle godine u sklopu Žita d.o.o. iz Osijeka, jamči kako će osigurati najbolju moguću otkupnu cijenu ovogodišnjeg suncokreta, izjavio je novi direktor čepinske uljare Josip Bičvić. Na Danu polja suncokreta izjavio je kako će ove godine uljara otkupiti 65 do 70 tisuća tona suncokreta, što je gotovo 70% hrvatske proizvodnje, no s obzirom na to da se cijena formira na burzi treba pričekati najmanje tjedan dana da ona bude objavljena. Žetva suncokreta još nije ni počela, no na Danu polja već se danas moglo vidjeti kakve su posljedice ovogodišnje vlažne sezone. Predstavljeni su rezultati pokusnoga polja na kojem je zasijano 56 hibrida devet najvećih sjemenarskih kuća, a Tvornica ulja u Čepinu organizirala je i stručno predavanje namijenjeno kooperantima- proizvođačima suncokreta i drugih uljarica. 

Josip Bičvić                                           Gordana Šustić

Direktorica sirovinskog sektora Tvornica ulja u Čepinu Gordana Šustić istaknula je kako se očekuje prosječan prinos suncokreta veći od tri tone po hektaru jer je u pitanju prosječna godina za proizvodnju te uljarice. Za razliku od nje brojni seljaci negoduju jer su suočeni s pojavom niza bolesti suncokreta izazvanih neobično kišovitom godinom. Prema podacima Savjetodavne službe ove je godine tijekom vegetacije suncokreta palo 440 litara kiše po četvornom metru što je stotinu litara više od prosjeka.  

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.