Hrvatski radio

Radio Osijek

U AMO otvorena izložba o Loboru

28.04.2023.

21:47

Autor: HRT Radio Osijek

Izložak

Izložak

Foto: Neven Knežević / HRT Radio Osijek

U Arheološkom muzeju u Osijeku otvorena je izložba "Lobor - ranosrednjovjekovno središte moći, 20 godina arheoloških istraživanja". Izložba će biti otvorena do sredine rujna

Izložba "Lobor - ranosrednjovjekovno središte moći, 20 godina arheoloških istraživanja predstavlja rezultate arheoloških istraživanja koja se na lokalitetu Lobor - Majka Božja Gorska, pod vodstvom dr.sc Krešimira Filipeca provode od 1998. godine. Lobor se nalazi u Hrvatskom zagorju, pedesetak kilometara sjeverno od Zagreba. Riječ je o višeslojnom nalazištu smještenom na uzvišenju koje kontrolira staru prometnicu Ptuj - Sisak. Uz manje nalaze iz razdoblja brončanog i željeznog doba na gradini su otkriveni i ostaci rimskodobnog svetišta posvećenog božici Dijani. Arheološki nalazi prate život na tom području kroz ranokršćansko vrijeme u 5. i 6. stoljeću, preko predromanike u 9. i kasnoromanike u 12. i 13. stoljeću pa sve do postojeće gotičke crkve iz 14. stoljeća, a kasnije u 18. stoljeću barokizirane. 

Prikupljeno je mnoštvo pokretne arheološke građe dok su na lokalitetu sačuvani i konzervirani ostaci arhitekture. Na izložbi u Arheološkom muzeju u Osijeku se putem tekstova, foto panoa, multimedijskih sadržaja, te odabranih nalaza kamenih spomenika, nošnje, nakita i keramike žele dočarati razni aspekti života i običaji populacija koje su na gradini oko svetišta Majke Božje Gorske u Loboru živjeli, hodočastili, te odabrali za posljednje počivalište. 

Autor postava je dr.sc. Krešimir Filipec. Izložba će biti otvorena do sredine rujna. 

Galerija
Izložak, Foto: Neven Knežević/HRT Radio Osjek
Izložak, Foto: Neven Knežević/HRT Radio Osijek autor K. Filipec, Foto: Neven Knežević/HRT Radio Osijeksa otvaranja, Foto: Neven Knežević/HRT Radio Osijek

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.